"Ik heb zin om kennis te maken met de mensen in de buurt."

Buurtbrandweerman Luc Oldenhof start in De Wijert

  • Groningen
  • 11 oktober 2017

Luc Oldenhof start deze week – de Week van de Veiligheid - als buurtbrandweerman in de Groningse wijk De Wijert. Als buurtbrandweerman richt hij zich op het voorkomen van brand terwijl hij zichtbaar in de buurt is, de buurt kent en zelf gekend wordt. Vanaf nu is hij het aanspreekpunt over brandveiligheid voor inwoners, bedrijven en instanties daar. We willen hiermee uiteindelijk minder slachtoffers, minder brand en minder schade bewerkstelligen.

Buurtbrandweerman
Luc heeft 30 jaar ervaring als brandveiligheidsspecialist bij de brandweer en kan niet wachten om te beginnen. “Ik heb zin om kennis te maken met de mensen in de buurt en om samen op zoek te gaan naar oplossingen voor een brandveilige omgeving. Ik geef tips waar men op kan letten. Want, voorkomen blijft beter dan genezen”, aldus Luc. 

Werkzaamheden
De buurtbrandweerman heeft geen vaste werkplek maar zal zich steeds onder de mensen begeven. Luc: “Dichter bij elkaar kun je het verhaal beter overdragen en dan begrijp je elkaar beter. Ik werk daarom waar de activiteiten zijn. Dat kan in de Innovatiewerkplaats aan de Van Schendelstraat zijn, in het MFC de Wijert of online. Maar ik kom ook bij mensen thuis.” Online is de buurtbrandweerman bereikbaar via facebook @buurtbrandweerman en twitter @buurtbrandweer. Hij gaat daarnaast ook in gesprek met instanties over problemen en onveilige situaties in de wijk.

Linking Pin
Als buurtbrandweerman zorgt Luc voor een goede verbinding tussen Veiligheidsregio Groningen en de lokale omgeving op het gebied van brandveiligheid. Hij werkt samen met de lokale samenleving, (gemeentelijke) organisaties zoals stadsbeheer, woningbouwcorporaties, wijkagenten en winkeliers. Daarnaast stimuleert en ondersteunt hij initiatieven voor het oplossen van (brand)veiligheidsproblemen in de Wijert.

We hebben eerder ervaringen opgedaan met buurtgerichte brandweerzorg in de gemeente Vlagtwedde en in de Eemshaven. Luc is de eerste buurtbrandweerman in de stad. De pilot in De Wijert loopt tot eind 2018 en wordt daarna geëvalueerd.

Delen