Grote brand in Scharmer

  • Scharmer
  • 04 februari 2020

Op maandagochtend 3 februari brak omstreeks 11.30 uur brand uit in een Partycentrum aan de Hoofdweg in Scharmer. Vanwege de snelle branduitbreiding schakelde Meldkamer Noord Nederland op naar middelbrand. Toen de eerste brandweervoertuigen ter plaatse kwamen, was de brand al uitslaand en is opgeschaald naar grote brand. Hierdoor kon een extra tankautospuit ingezet worden.

Brandweerinzet

De inzet richtte zich al snel op het behouden van het woonhuis aan de voorzijde dat door een brandwerende muur gescheiden was van het partycentrum. Aangezien het niet meer veilig was om de brand van binnenuit te blussen, moest de brand van buitenaf geblust worden. Door de stalen dakbedekking was het echter lastig om bij de brandhaard te komen. Uiteindelijk heeft een mobiele kraan het dak moeten slopen, zodat de brand beter en sneller geblust kon worden.

Dankzij een snelle opschaling en een goede brandwerende scheiding kon voorkomen worden dat de brand oversloeg naar het woonhuis. Rond 14:30 uur kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Bij deze brand zijn 3 blusvoertuigen, een hoogwerker en het groot watertransport om veel water over grote afstand naar de brand te pompen, ingezet. De Hoofdweg was tijdens de brand afgesloten voor al het verkeer.

Rookontwikkeling

Vanwege de forse rookontwikkeling die bij de brand vrij kwam, zijn twee woningen in de directe omgeving enige tijd ontruimd geweest. Voor de overige woningen in de omgeving gold het advies om ramen en deuren te sluiten en indien mogelijk de mechanische ventilatie uit te schakelen.

Gewonden

Bij de brand zijn gelukkig geen personen of dieren gewond geraakt.

Delen