Grote brand in Eenrum

  • Eenrum
  • 07 augustus 2020

Op donderdagmiddag 6 augustus 2020 brak omstreeks 15:00 uur brand uit in een woning aan de Hoofdstraat in Eenrum. De brand begon aan de achterzijde van de woning en breidde zich razendsnel uit. Toen de eerste blusvoertuigen ter plaatse kwamen, was de brand al uitslaand. Al snel werd duidelijk dat de woning niet meer te redden was en dat er een groot risico was op overslag naar de naastgelegen woningen.

Bestrijding

Tijdens het blussen werd al snel duidelijk dat het niet meer veilig was om de brand van binnenuit te bestrijden. Dat moest van buitenaf gebeuren. Het betreffende pand lag in het centrum Eenrum en werd omsloten door gebouwen en smalle wegen. Dit maakte het erg lastig om de brand goed te kunnen bestrijden. Uiteindelijk heeft een mobiele kraan delen van het pand gesloopt, waardoor de laatste brandhaarden konden worden afgeblust. Om de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten goed te kunnen coördineren werd er opgeschaald naar GRIP 1.

Omstreeks 20.00 kon het sein brandmeester worden gegeven. Het was even spannend maar uiteindelijk kon worden voorkomen dat de brand oversloeg naar omliggende woningen. Wel hebben deze roet- en waterschade opgelopen. Het betreffende pand is helaas volledig uitgebrand.

De brand is bestreden door de posten Baflo, Winsum, Wehe- den Hoorn, Oldehove, Zoutkamp en Groningen met ondersteuning van diverse andere diensten.

Rookontwikkeling

Vanwege de forse rookontwikkeling die bij de brand vrijkwam en het risico op brandoverslag zijn er in totaal 4 woningen in de omgeving ontruimd. Omdat het nagenoeg windstil was, bleef de rook in en boven Eenrum hangen. Een NL-Alert, met het advies om ramen en deuren te sluiten en indien mogelijk ventilatie uit te schakelen, is in de omgeving verzonden.

Nablussen

Het nablussen heeft nog enkele uren in beslag genomen. Even na middernacht vertrok de laatste blusploeg.

Stichting Salvage en de gemeente Het Hogeland zijn ingeschakeld voor de afhandeling van de schade en overlast.

Gewonden

Bij de brand zijn gelukkig geen personen of dieren gewond geraakt.

Delen