Wat betekent de afsluiting van de ringweg om Groningen voor inzet de brandweer?

  • Groningen
  • 18 juli 2019

Van 12 juli tot en met 26 augustus wordt gewerkt aan de zuidelijke ringweg van Groningen. Tussen het Julianaplein en de Europaweg wordt de rijbaan van Drachten naar Hoogezand afgesloten voor regulier verkeer. Wat betekent dit voor de inzet van de brandweer in de stad?

Kan de brandweer het zuiden van de stad zoals Helpman nog bereiken?
De brandweer kan de zuidelijke wijken van de stad zoals  Corpus den Hoorn, De Weijert en Helpman nog gewoon bereiken via bijvoorbeeld de Hereweg.

Hoe bereikt de brandweer een incident op de ring?
De ring blijft open in de rijrichting van Hoogezand naar Drachten. Als daar bijvoorbeeld een ongeluk gebeurt, rijden we daar naartoe vanaf onze kazerne aan de Sontweg en vanaf onze kazerne in Vinkhuizen. De huldiensten kunnen namelijk wèl gebruikmaken van de afgesloten weghelft. Vanuit Vinkhuizen rijden we dan in de richting van Hoogezand over de ring en verlenen hulp vanaf de andere kant van de vangrail. Vanaf de Sontweg rijden we gewoon over het open weggedeelte in de richting van het incident. Omdat we verwachten daar veel verkeer aan te treffen dat niet kan uitwijken, rijden we dus ook vanaf de andere kant aan.

Hoe bereikt de brandweer een ongeluk op de bouwplaatsen bij de ring?
De brandweer kan de bouwplaatsen bij de ring gewoon bereiken via bijvoorbeeld de Hereweg of het Winschoterdiep.

Waarom rijdt de ploeg uit Haren niet naar het zuiden van de stad?
Omdat de ploegen van de brandweer in Haren bestaan uit vrijwilligers duurt het langer voordat zij ter plaatse kunnen zijn. De kazernes in de stad worden bezet door beroepsbrandweermensen die al op de kazerne aanwezig zijn.

Als al het verkeer dat normaal de ring rijdt nu anders rijdt, kan de brandweer de rest van de stad dan nog bereiken?
Via slimme sensoren in het wegdek wordt bijgehouden waar het druk is in de stad. En daar wordt op geanticipeerd om de doorstroming te bevorderen door bijvoorbeeld verkeerslichten op groen te zetten. Dat gebeurt ook wanneer de brandweer eraan komt. Dan worden verkeerslichten in onze rijrichting bijvoorbeeld al op groen gezet zodat de weg vrij komt.


Delen