Stop CO-vergiftiging! Plaats een CO-melder

  • Groningen
  • 04 februari 2019

Groningers zijn zich bewust dat koolmonoxide gevaarlijk is maar slechts 26% heeft daadwerkelijk een melder in huis. Dat blijkt uit recente onderzoeken[1] van Brandweer Groningen. Een landelijke enquête[2] toonde aan dat 85% van de mensen geen risico denkt te lopen op een koolmonoxidevergiftiging. Dat terwijl Brandweer Groningen wekelijks een CO-meting  verricht en het bij ca. 1 op 13 daadwerkelijk  een verhoogde concentratie koolmonoxide betreft. Niet voor niets dat landelijk de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ wordt gevoerd.

Koolmonoxide komt op meer plekken vrij dan je denkt

Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van hout, gas, steenkooltjes, pellet korrels, papier en petroleum. Dus bij geisers en verouderde of niet goed onderhouden gaskachels en cv-ketels. Maar het kan ook vrijkomen op plekken die je niet verwacht; door een loszittend schroefje, uitgedroogd rubbertje, loszittende of geoxideerde afvoerbuis, een afvoerkanaal dat uitkomt onder een open raam, een defect gasfornuis of een niet goed geveegde schoorsteen.

Gezondheidsklachten

De meeste inwoners uit onze provincie weten dat blootstelling aan koolmonoxide kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, slaperigheid, verwarring, duizeligheid en een versnelde hartslag. Een hoge concentratie kan zelfs leiden tot bewusteloosheid en de dood. Desondanks kiest slechts 26% van de Groningse huishoudens ervoor om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Een klein apparaatje dat letterlijk levens redt.

Koolmonoxidemelder redt levens

Want een koolmonoxidemelder waarschuwt bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide als het op de juiste plaats hangt en goed is onderhouden. Koolmonoxide is iets lichter dan lucht en stijgt met de warme lucht uit het verbrandingstoestel. Plaats daarom een CO-melder aan het plafond in de ruimte van het verbrandingstoestel. In andere ruimtes in huis is ademhoogte de juiste plek. Controleer het verbrandingstoestel jaarlijks en ventileer je woning 24 uur per dag. Met deze simpele maatregelen kan je een koolmonoxidevergiftiging voorkomen.

Je kunt koolmonoxidevergiftiging zelf voorkomen

Alle hulp om de kans op CO-vergiftiging te verkleinen en het aantal slachtoffers terug te dringen is nodig. Samen met Brandweer Nederland, Brandwonden Stichting en GGD Groningen maken we ons hier hard voor. Het zijn echter de Groningers zelf die de grootste hand hebben in het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.

Meer informatie over het juiste plaatsingsadvies, ervaringsverhalen en een online kennistest, waar je leert hoe je een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen en voorkomen, vind je hier.  

[1] Onderzoek ‘Rookmelderdichtheid 2018’ en online enquête Brandweer Groningen

[2] Online enquête ‘Koolmonoxide 2018’ Nederlandse Brandwonden Stichting

Delen