Rookmelders redden levens, dat is géén grap

  • Groningen
  • 01 april 2019

De maandelijkse sirene was vandaag gewoon om 12.00 uur te horen, maar in huis bleef het als het goed is bij de meeste mensen stil. Wij hopen in elk geval dat je rookmelder niet vanzelf is afgegaan! Wij kunnen geen rookmelders bij mensen thuis testen. Deze verantwoordelijkheid hoort en blijft bij jou als bewoner. Dat de brandweer huisrookmelders kan aansturen is een 1 aprilgrap, maar dat rookmelders levens redden zeker niet!   

Rookmelders redden levens
In deze tijd beschikken we over veel apparaten die ons leven gemakkelijker maken. Dit brengt naast veel gemak ook risico’s met zich mee. Zo is de kans dat er brand ontstaat groter geworden met meer elektrische apparaten in huis die vaak ook opgeladen moeten worden. Om zorgeloos in je huis te kunnen wonen is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen. Een rookmelder is dan je beste vriend! Die zorgt ervoor dat je vroeg gealarmeerd wordt zodat jij en je huisgenoten kunnen vluchten. Bij brand heb je vanwege de hevige rookontwikkeling maar drie minuten om jezelf en anderen in veiligheid te brengen. Zijn je binnendeuren gesloten dan heb je iets meer vluchttijd. De brandweer doet er al gauw 9 minuten over om bij je te komen.

Groningers testen hun rookmelder niet of nauwelijks
Woningen gebouwd voor 2003 hebben niet standaard een rookmelder. Gelukkig beschermen de meeste Groningers zich tegen de gevolgen van brand. Zo heeft 78% rookmelders in de woning waarvan 74% zegt dat ze ook echt werken. Of dat daadwerkelijk zo is, is nog maar de vraag want slechts 15% van de Groningers test de rookmelder iedere maand zoals aanbevolen. 29% doet dit minimaal een keer per half jaar en 28% komt niet verder dan één keer per jaar. 86% geeft aan dat ze de rookmelders ook met de binnendeuren dicht horen, 14% weet dat niet zeker. 

Een rood knipperend lampje alleen zegt niets, een rookmelder moet je door het hele huis kunnen horen loeien. Ook met de binnendeuren dicht en het gehoorapparaat uit. Belangrijk, want als jij slaapt, slaapt je neus ook en ruik je dus niets! Het testen en onderhouden vraagt om aandacht. Dat maakt dat we, met deze 1 aprilgrap, aandacht vragen voor rookmelders. Rookmelders redden levens, want zij waarschuwen je met een luid alarm als er rook is. Steeds meer mensen die een brand hebben meegemaakt kunnen dit navertellen dankzij een rookmelder.

Siske Klaassens, "Ik maak het regelmatig mee bij woningbranden, de betreffende woning is perfect onderhouden. Alles is piekfijn in orde, tuin netjes gesnoeid, goeie sloten op de deur, alles goed in de verf. Vervolgens horen we dat de brand is gemeld door een voorbijganger, er was namelijk geen enkele rookmelder aanwezig in de woning. Waarom mensen die paar tientjes extra dan niet uitgeven terwijl dat het verschil kan maken tussen leven en dood vind ik lastig te begrijpen."

Rookmelders testen en onderhouden
Een rookmelder gaat gemiddeld tien jaar mee en moet daarna vervangen te worden. Tot die tijd is onderhoud belangrijk; schoonhouden, batterijen vervangen (indien nodig) en maandelijks testen d.m.v de testknop die ingedrukt kan worden. Tijdens de test maakt de rookmelder hetzelfde kabaal als bij een echt alarm maar houdt na een paar keer piepen vanzelf op. Wanneer de batterij van een rookmelder leeg is, hoor je met tussenpozen een harde piep. Dit is een ander geluid dan bij een test of een echt alarm. Hoor je de sirene om 12.00 uur afgaan, test dan ook direct of jouw eigen alarm het doet. Of maak er een vast agenda-item van in je telefoon. 

Vragen over rookmelders
Zie je door de bomen het bos niet meer bij het kiezen voor een rookmelder? Of heb je er wel een gehad maar gaf hij vals alarm en is hij daarom weer in de la verdwenen? Wij kunnen je helpen! Kijk voor meer informatie over rookmelders op onze website brandweer.nl/brandveiligheid/rookmelder of mail je vraag naar brandveiligleven@vrgroningen.nl. De eerste 50 mensen die een mail sturen ontvangen naast een antwoord op de vraag een klein presentje om de 1 aprilgrap niet in rook op te laten gaan.

Delen