Een jaar na de brand

Murphy’s law - een jaar na de grote brand is Pacific weer open

  • Groningen
  • 02 juli 2019

“Het eerste dat we zagen toen we aankwamen was iemand boven voor het raam”, vertelt Goos Kuiper, brandwacht in de stad. In de nacht van 1 op 2 juli wordt hij gealarmeerd voor een brand in de Oosterstraat. Samen met Martin Agema rijdt hij in de hoogwerker van de Sontweg naar het centrum van Groningen. Ter plaatse is het goed mis. Restaurant Pacific ziet zwart van de rook. De taken worden snel verdeeld. Goos en Martin krijgen opdracht om het slachtoffer vanaf de eerste verdieping veilig naar buiten te krijgen. “Die is voor jullie”, hoort hij en stapt in het bakje van de hoogwerker, terwijl de manschappen beneden zich met bijlen en kettingzagen een weg naar binnen werken.

Buiten moet Goos eerst een raam kapot slaan voor hij het slachtoffer boven kan bereiken. De dame binnen spreekt geen Nederlands. “Maar ze begreep heel goed wat ik wilde”, vertelt hij. “Ze stapte over het traliehekje, klom in het bakje en we brachten haar veilig beneden.” Mevrouw wordt nagekeken door een ambulancemedewerker en hoeft niet naar het ziekenhuis. Ze had zelf kunnen vluchten, maar Goos begrijpt haar reactie wel. “Als je rook op de gang ziet, ga je daar niet heen. Je raakt gedesoriënteerd, roept om hulp en hoopt dat je eruit gehaald wordt. Dat geluk had ze.”

Brandhaarden

De overige gasten verlaten het pand zelfstandig via de nooduitgangen. Ook bewoners van omliggende huizen moeten hun woningen uit en worden opgevangen in het Martinihotel. De brandweer schaalt op naar grote brand om te voorkomen dat de brand overslaat. Bij een brand in de binnenstad worden standaard de tankautospuit van Vinkhuizen, die van de Sontweg en de hoogwerker gealarmeerd, maar nu wordt ook de ploeg uit Haren opgeroepen. Het vuur woedt op de begane grond, maar de manschappen breken en slopen ook de vloer tussen de begane grond en de eerste verdieping om die te controleren op brandhaarden.

Appartementen

“De brandweer heeft alles open gemaakt. De vloer, mijn nieuwe deuren, alles was net geschilderd”, vertelt eigenaar Martin Haak. Als hij gealarmeerd wordt via het meldsysteem slaan de vlammen al uit de muren. Hij had de monumentale panden van restaurant Pacific en naastgelegen bar O’ Malley’s net verbouwd. Waar eerst de duiven nog in en uit vlogen, maakte Martin moderne appartementen. Hoewel het vuur de bovenverdieping niet bereikt, richt de rook flinke schade aan. Binnen kun je nog goed zien hoe mooi het was; de karakteristieke houten balken, alles netjes afgewerkt en sfeervol ingericht. Maar de geur, de grauwe muren en de rommel op de grond zeggen genoeg. De vloer is verkleurd, behalve waar het kleed lag, de bedden zijn niet meer opgemaakt sinds de gasten er ‘s nachts uit gevlucht zijn en op de glazen in de keuken zit vieze, zwarte aanslag. Alles moet opnieuw worden opgezet omdat roet in de muren en in het plafond terecht is gekomen. Ook het restaurant beneden moet opnieuw worden ingericht vanwege bluswater uit het plafond.

Brand meester

Toch loopt het allemaal relatief goed af. Inzet van de ploeg uit Haren is uiteindelijk niet nodig. De manschappen uit de stad hebben de brand snel onder controle. Het vuur slaat niet over en bereikt de eerste verdieping niet. Dertien mensen worden geëvacueerd en belangrijker, er zijn geen gewonden. De gasten boven O’Malleys en bewoners van de naastgelegen panden kunnen de volgende morgen hun woningen weer in. De Ierse pub gaat de volgende dag zelfs alweer open.

Preventie

Deze afloop is mede te danken aan de preventieve maatregelen die Martin heeft getroffen. Om voor de verbouwing een vergunning te krijgen, moesten de gebouwen namelijk aan allerlei voorwaarden van monumentenzorg, brandweer en de gemeente voldoen. De brandweer eiste dat de vloer tussen het restaurant op de begane grond en de appartementen boven, opgevuld werd met brandvertragend isolatiemateriaal. Daarnaast moest de vloer worden verstevigd en moest Martin deuren plaatsen tussen de verschillende ruimten. “Eerst denk je ‘o nee moet ik dat allemaal doen?’ Maar alles gebeurt een keer. Dan heb je het nodig”, vertelt Martin. Vooral de isolerende vlokken in de vloer bewijzen hun nut tijdens de brand. “Het nadeel is dat dat spul nu overal ligt. Het voordeel is dat we nog een pand hebben.”

Mooier dan ooit

De brand is waarschijnlijk buiten ontstaan bij een houten bank die tegen de muur van het pand stond. De exacte oorzaak is niet meer te achterhalen. Martin maakt er het beste van. “Never waste a good crisis. Boven wil ik in elk geval een extra vluchtroute maken en Pacific krijgt een nieuw interieur, die wordt mooier dan ooit.”

Een jaar na de grote brand in de Oosterstraat, 2 juli 2019, is bar en restaurant Pacific weer open. 

Delen