Grote brand meubelproductie Wildervank

  • Wildervank
  • 13 november 2019

Op 9 november kreeg de meldkamer rond rond 14.00 uur een melding van een loodsbrand aan de Meihuizenweg in Wildervank. Buren hadden een fluitend geluid gehoord, zagen rook en zo nu en dan snelle steekvlammen uit het dak komen.

Omdat het om een grote loods ging voor meubelproductie (hoge brandlast) en de meldkamer te horen kreeg dat het om een uitslaande brand met veel zwarte rook ging, is er opgeschaald naar grote brand. Al snel werd duidelijk dat er in de loods ook gasflessen en spuitbussen opgeslagen waren.

De inzet

Ter plaatse werd geen uitslaande brand aangetroffen, maar een forse binnenbrand met weinig uitstroom van rook. Er is gekozen om in eerste instantie de brand zo veel mogelijk ‘op pauze te zetten’. Gedurende ongeveer een half uur zijn alle deuren dicht gehouden om zo de toevoer van zuurstof te beperken. Zodoende kon de waterwinning opgebouwd worden om met voldoende slagkracht binnen te treden. Via een kleine deur is vervolgens een binnenverkenning gedaan waarna de locatie van de brandhaard duidelijker werd. De inzettechnieken wisselden doordat er continu een afweging gemaakt werd tussen eigen veiligheid en het goed kunnen benaderen van de brand, waarvan de exacte omvang en locatie onduidelijk bleef. Ophoping van onverbrande rookgassen in de nok van een loods brengt grote gevaren met zich mee. Dat is ook de reden dat er bij tijden alleen van buitenaf geblust werd. Na ruim drie uur werd het sein brand meester gegeven waarna een kraan de nabluswerkzaamheden bespoedigde.

Schade

De schade aan de loods is aanzienlijk. Zowel de inventaris als de loods liepen forse schade op. Stichting Salvage kwam ter plaatse om met de eigenaar de schade op te nemen.

Delen