Brandweer Groningen stad neemt drie nieuwe voertuigen in gebruik

  • Groningen
  • 29 mei 2019

Drie nieuwe Groningse brandweerauto’s zijn deze week voor het eerst in dienst. Dat is voor ons als brandweer natuurlijk een klein feestje. De nieuwe tankautospuit, zo heet een brandweerwagen in ons jargon, is speciaal aangepast aan de omstandigheden in de stad Groningen.

In de stad zijn veel brandkranen en bluswatervoorzieningen dus met 1500 liter hebben we voldoende aan boord. Dat is de helft van wat sommige tankautospuiten in de regio vervoeren. Daardoor zijn deze iets korter en hebben we meteen ook een kleinere draaicirkel. En dat is in de smalste straten van de stad nou net heel handig.

Natuurlijk is dat niet de enige vernieuwing. Een van de grootste wijzigingen voor onze brandweermensen is het elektrische gereedschap. Dat gaat op een accu in plaats van eenaggregaat. Daardoor maken we minder herrie, hebben we minder snoeren nodig en die liggen dan ook niet in de weg tijdens een inzet.

Ook opruimen na een klus is een sterk punt van de nieuw tankautospuit. “Alles is netjes weggewerkt”, vertelt Sietse Smit, teamleider brandweerzorg in de stad. “Het was een hele uitdaging om alle spullen die wij nodig hebben toch in deze kleinere uitvoering weg te werken”.

Ook voor het brandweerpersoneel zijn de nieuwe voertuigen een grote vooruitgang. “De cabine is veel ruimer en veel luxer. Ruimer is natuurlijk prettig als je ergens naartoe onderweg bent”, vertelt Smit. De airco is beter en de brandweerauto is nu standaard voorzien van een koellade met drankjes. “Als we echt inspannend werk hebben gedaan dan wil je ook wat kunnen drinken. Het is dan prettig om ook echt koel drinken aan boord te hebben.”

“We nemen afscheid van de drie oude tankautospuiten” vertelt Smit. “Die oude voertuigen gaan niet weg maar die komen op andere plekken in de regio te staan. Zo zijn ze nog beschikbaar voor opleidingsdagen maar ook voor onvoorziene omstandigheden als een andere tankautospuit uitvalt”. Het zou dus kunnen dat je onze oude voertuigen nog eens terugziet in de regio of in de stad.

Wanneer je onze nieuwe voertuigen kunt zien? Eigenlijk al meteen. De eerste inzet van de nieuwe voertuigen was maandag 49 minuten nadat ze in dienst genomen waren. Het ging om een aardgasmeting aan het Boterdiep in de stad.

Wil je meer weten over onze nieuwe tankautospuit? Abonneer je dan op ons Youtube-kanaal. Daar hebben we interviews met teamleider Sietse Smit voor je klaarstaan met antwoorden op (bijna) alle vragen.

Delen