Brandweer Groningen laat rookmelders afgaan

  • Groningen
  • 29 maart 2019

Brandweer Groningen zendt maandag om 12.00 uur een signaal uit dat ervoor zorgt dat alle rookmelders in huis afgaan. Naast de bekende maandelijkse sirene is dan ook de rookmelder te horen. Dit doen we om de rookmelders te testen. Na overleg met verschillende rookmelderfabrikanten blijkt dit mogelijk te zijn.

In de meeste (nieuwere) rookmelders zit een (ontvangst)module. Deze modules zijn ook los te bestellen. Gekoppelde rookmelders binnen een netwerk bevatten ook een module die kan zenden en ontvangen. Daarnaast zijn er zogeheten slimme rookmelders die een berichtje naar de telefoon sturen wanneer een rookmelder afgaat. Kortom, deze technologie biedt veel mogelijkheden en daarmee een mooie kans voor Brandweer Groningen om verder te onderzoeken. Het zou bijvoorbeeld ook ingezet kunnen worden bij het snel ontruimen van een appartementencomplex.

De techniek staat niet stil. Ook op het gebied van brandveiligheid volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Brandweer Groningen kijkt naar de diverse mogelijkheden die het Internet of Things biedt. Het doel is om de brandveiligheid bij de mensen thuis te vergroten. De eerste resultaten zijn geboekt.

Waar gaan de rookmelders af?
Door maandag een aantal specifieke frequenties uit te zenden worden rookmelders op afstand getest en in alarm gebracht. Doordat Brandweer Groningen dit voor de eerste keer test is het nog onduidelijk hoeveel rookmelders buiten de provinciegrens dit signaal ook zullen ontvangen. Na deze eerste test hopen we hier meer over te weten.

Welke rookmelders komen in aanmerking?
Belangrijk om te weten is dat niet alle rookmelders hiervoor in aanmerking komen. Zo beschikken rookmelders ouder dan 10 jaar niet over deze module. Ook diverse rookmelders die op een 9Volt blokbatterij werken hebben deze module niet.

Rookmeldermodule ontvangen?
Gaat de rookmelder maandag om 12:00 uur niet af? Test dan zelf of de rookmelders het nog doen. Dit kan via de testknop die op iedere rookmelder zit. Indien de rookmelders ouder zijn dan 10 jaar dan moeten ze vervangen worden. Heb je een rookmelder op blokbatterij en is deze niet om 12.00 uur afgegaan, stuur dan een mail naar brandveiligleven@vrgroningen.nl. De eerste 50 huishoudens ontvangen van ons een rookmeldermodule.

Hier lees je meer over het belang van rookmelders en het testen ervan. 

 

Delen