Rookmelders wekken bewoners tijdens grote brand Lopendediep

  • groningen
  • 27 september 2018

In de nacht van woensdag op donderdag 27 september om even voor 2.00 uur kreeg de meldkamer van de brandweer een melding binnen van een studentenpand aan het Lopendediep in Groningen. De melder wist niet zeker of alle bewoners uit het pand waren, hierop heeft de meldkamer onmiddellijk ‘middelbrand’ gemaakt zodat er een tweede blusvoertuig en een redvoertuig ter plaatse kwamen.

Grote brand
Toen het eerste voortuig ter plaatse kwam sloegen de vlammen uit het pand. Gezien de bebouwing heeft de bevelvoerder van het eerste voertuig het besluit genomen om op te schalen naar ‘grote brand’.  Deze opschaling houdt in dat er nog een blusvoertuig ter plaatse komt en deze werd ingezet in de staat achter het Lopendediep, de Muurstraat.

Opvang
Al heel snel werd het duidelijk dat alle bewoners door rookmelders waren gewekt en tijdig en zonder letsel het pand hadden kunnen verlaten. De politie kon heel snel de aangrenzende panden in de Muurstraat ontruimen waarna de omwonenden en bewoners opgevangen zijn in een nabijgelegen hotel.

Een bewoonster heeft samen met de dierenambulance haar kameleon en python weten te redden, waarna de dierenambulance deze exotische dieren naar de opvang heeft gebracht. Ondertussen was Salvage al druk doende om de bewoners die het nodig hadden een tijdelijk onderkomen te bieden.

Brand meester
Ondertussen hadden de brandweermensen de brandhaard op zowel de eerste etage als de tweede etage binnen een uur onder controle. Waarna ze het pand nogmaals goed hebben gecontroleerd op smeulende resten en het pand hebben geventileerd. De brandweer heeft omstreeks 5.00 uur uur het pand overgedragen aan de politie en is terug gegaan naar de kazerne.

Delen