Leerzame oefening Farmsumerhaven Delfzijl

  • Farmsumerhaven
  • 08 juni 2018

Zaterdag 2 juni organiseerden we een grote oefening in de haven van Delfzijl. De oefening bestond uit twee onderdelen. De verplaatsingsoefening waarin voertuigen in colonne naar een groot incident werden gereden onder begeleiding van de politie. Daarnaast werd de bluswatercapaciteit van twee schuimblusvoertuigen met meerdere dompelpompen getest.

Diverse oefeningen

Om 8.30 uur vertrokken negen brandweervoertuigen uit de regio (Zuidhorn, Veendam, Hoogezand, Groningen en Delfzijl) van Zuidbroek richting Farmsumerhaven. Onder veel belangstelling van geïnteresseerden vertrok de colonne onder  begeleiding van twee politiemotoren via de N33. Een verplaatsing van voertuigen vindt plaats bij zeer grote (langdurige) branden, waar bijvoorbeeld afwisseling van blusploegen plaats moet vinden. Op deze wijze kunnen de voertuigen zo snel mogelijk verplaatst worden zonder dat er vertraging optreedt. Het is meer dan tien jaar geleden dat er voor het laatst zo’n grote verplaatsing is geoefend.

Aansluitend vonden in de haven meerdere testen met onze schuimblusvoertuigen plaats. De directe wegen om de Farmsumerhaven waren afgezet. Dit omdat er vier dompelpompen ingezet werden op twee schuimblusvoertuigen, waardoor over een lengte van 500m slangen over de wegen lagen. Tijdens de oefening werd geen gebruik gemaakt van ‘echt’ schuim, maar werd water ingezet, zodat er geen schuim in de haven terecht kwam.

Geslaagde oefening

“De oefening is goed verlopen. We maken plannen hoe we branden bestrijden en tijdens deze oefening hebben we geconstateerd dat we de plannen goed kunnen uitvoeren. Natuurlijk zijn er aandachtspunten en die zullen we dan ook doorvoeren. Door deze oefening kwamen we er achter dat we zelfs meer bluswater kunnen gebruiken, dan we hadden gedacht”, aldus Richard Werkman, Oefenleider van deze oefening.

Ook clustercommandant Siske Klaassens was zeer te spreken over de oefening. “Het is mooi om te zien dat de verschillende ploegen uit de regio, die anders nooit samenwerken en oefenen, tijdens deze oefening vlekkeloos samenwerken. Problemen werden ter plekke opgelost door vakmanschap en elkaar weten te vinden. We zijn erg blij dat we de mogelijkheid kregen van Groningen Seaports om in de Farmsumerhaven te oefenen”.

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door: Richard Degenhart en Drag en Drop

Foto's

Delen