Middelbrand appartementencomplex Oude Pekela

  • Oude Pekela
  • 18 maart 2018

Zondagnacht omstreeks twintig voor vier werd er brand gemeld in een flat aan de Ijsbaanlaan in Oude Pekela. Een snelle brandweerinzet zorgde voor een ontruiming van een deel van het gebouw en blussing van de brand in een van de appartementen.

Inzet
Vanwege de ontruiming van het appartementencomplex en het vermoeden van een persoon in het brandende appartement werd door de meldkamer opgeschaald naar middelbrand. Enkele minder zelfredzame bewoners vluchten naar buiten in afwachting van hulp. Een snelle binnen aanval zorgde ervoor dat de brand geblust kon worden en alle bewoners via de normale toegangen in veiligheid gebracht konden worden. Enkele bewoners werden door ambulance personeel gezien. Om de coördinatie tussen de verschillende diensten goed te laten verlopen en snelle- en passende opvang te kunnen regelen voor de bewoners werd korte tijd opgeschaald naar GRIP 1.

Opvang
Geëvacueerde bewoners kregen korte tijd onderdak bij bewoners in de straat, daarna werden zij opgevangen in een nabij gelegen multifunctioneel centrum. Het brandende appartement raakte zwaar beschadigd, omliggende appartementen liepen rook-, roet- en waterschade op. De meeste bewoners konden niet direct terug keren naar hun woningn; zij hebben de nacht elders doorgebracht.

Na metingen en ventilatie door de brandweer heeft Stichting Salvage een start gemaakt met de afhandeling van de schade. De oorzaak van de brand is op dit moment onbekend.

 

Delen