Het verhaal achter het brandweermonument

  • Groningen
  • 04 mei 2018

4 Mei. Een bijzondere dag waarop we als land stilstaan bij allen die omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder herdenken wij als Brandweer Groningen ook de brandweermensen die tijdens deze periode zijn omgekomen. Ter nagedachtenis aan deze gevallen collega's werd twee jaar na de oorlog een monument geplaatst bij de kazerne aan het Zuiderdiep in Groningen. Later verhuisde het monument mee naar de Sontweg.

Vandaag legden wij een bloemenkrans als herinnering aan onze omgekomen collega's.

Op dit monument staan zeven namen van brandweermannen. 

Jan Duursma
Gijsbert Noorbergen
Leendert M. van Noppen
Johannes Sterk
Jan de Vries
Jelte Zuiderhoek
Ares G. Dijkstra

Maar wie zijn deze mannen? En welke verhalen schuilen er achter deze namen? Zij waren zonen, vaders, maar bovenal collega's, de meeste van hen in de luchtbeschermingsdienst als brandwachten. Leendert M. van Noppen was een verzetsman, ondergedoken in de brandweerkazerne van Groningen. En Jan de Vries was brandwacht bij Brandweer Groningen. Hun verhalen willen we op deze bijzondere dag graag delen.

Jan Duursma
Jan Duursma is geboren op 17 mei 1903 in Marum. Hij werd gearresteerd op 9 januari 1945 en is gefusilleerd. Hij was lid van het gewapend verzet en bood hulp aan onderduikers. Verder verspreidde hij de krant Noorderlicht en later de illegale Waarheid. Bovendien had hij een ondergedoken spoorwegman in huis.

Gijsbert Noorbergen
Gijsbert Noorbergen is geboren op 29 juni 1907 in Groningen. Hij werd gearresteerd op 2 maart 1945 en is in een concentratiekamp overleden op 24 april 1945. Hij was lid van de Ordedienst Gewest Groningen, deze dienst hield zich bezig met militair verzet met als doel het handhaven van het gezag als de Duitsers waren vertrokken. Hij hield zich bezig met radio- en zenderbouw.

Leendert M. van Noppen
Leendert Martinus van Noppen is geboren op 15 augustus 1917 op Java en overleed op 11 maart 1945 nadat hij was neergeschoten in een politiebureau. Hij was lid van het gewapend verzet.

Johannes Sterk
Johannes Sterk, geboren op 23 februari 1915 in Groningen, overleed in februari 1945 in een concentratiekamp. Hij was lid van een knokploeg en hielp onderduikers, verder verborg hij wapens. Hij is gearresteerd op 10 november 1944 na verraad door een NSB’er.

Jan de Vries
Jan de Vries, brandweerman van het korps Groningen, is doodgeschoten op 17 april 1945. Hij moest naar een brand bij Hotel Victoria, op de hoek van de Zwanestraat en de Grote Markt en werd beschoten toen hij benzine uit een auto probeerde te halen. Hij is ter plekke overleden.

Jelte Zuiderhoek
Jelte Zuiderhoek, geboren op 14 september 1913, overleed in een concentratiekamp op 8 maart 1945. Op 10 november 1944 werd hij gearresteerd, na verraad door een NSB’er. Hij was leider van een knokploeg (gewapend verzet) en hield zich bezig met sabotage en wapendroppings. Hij zamelde geld in voor het Nationaal Steunfonds, dit fonds was bestemd voor gezinnen van onderduikers en was een illegale organisatie.

Ares G. Dijkstra
Ares Gerrit Dijkstra is geboren op 9 oktober 1919 in Appingedam en overleed in een concentratiekamp op 21 februari 1945, nadat hij op 10 november 1944 was gearresteerd na verraad door een NSB’er. Hij was lid van het gewapend verzet en hield zich bezig met sabotage, wapendroppings en hulp aan onderduikers.

*De inhoud van dit artikel is jaren geleden tot stand gekomen door gesprekken met nabestaanden en mensen die in die tijd werkzaam waren bij de brandweer en in samenwerking met destijds de Stichting Oorlogs & Verzetsmateriaal Groningen. Wij kunnen echter niet garanderen dat de inhoud van deze informatie in alle opzichten volledig juist is.

Delen