Herdenking omgekomen brandweer collega’s

  • Veendam en Stadskanaal
  • 15 juni 2018

Stadskanaal en Veendam maken water-ereteken

Op 16 juni herdenken wij onze omgekomen collega’s. Op veel kazernes gaat de vlag halfstok. De collega’s van Stadskanaal en Veendam maken het water-ereteken. In Arnhem vindt de landelijke herdenking plaats bij het Nationaal Brandweermonument.

Op 5 juni jl. werd de naam van Harm Groenewoud, toen ondercommandant uit Hoogezand-Sappemeer toegevoegd aan het monument. Hij werd 9 september 1967 getroffen door een hartaanval tijdens het blussen van een autobrand en overleed ter plaatse. Iedere derde zaterdag in juni herdenken we landelijk onze omgekomen brandweercollega’s. Tijdens de herdenking staan we stil bij de moed en daadkracht van onze collega’s die omkwamen tijdens de uitoefening van hun vak.

Waarom herdenken wij

Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van ons vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. We staan op deze dag ook stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Daarom herdenken wij.

Delen