Helft minder meldingen tijdens jaarwisseling voor Brandweer Groningen

  • Groningen
  • 01 januari 2018

Tijdens de jaarwisseling 2017-2018 heeft de brandweer in de provincie Groningen bijna de helft minder meldingen binnen gekregen in vergelijking tot vorig jaar. In totaal zijn er tussen zes uur in de avond (31 december) en zeven uur in de ochtend (1 januari) 76 meldingen geregistreerd voor diverse incidenten. Dit is bijna de helft minder dan vorig jaar. Echt grote incidenten bleven hierbij uit. Het grootste incident van de dag werd namelijk al voor zes uur gemeld. Dit betrof een gaslek in Hoogezand-Sappemeer waarbij 90 woningen geëvacueerd werden.

Gebouwbranden

Van de 76 meldingen kwamen er acht meldingen binnen voor een gebouw- of woningbrand in diverse gemeenten. Eenmaal ter plaatste bleek het hier maar drie keer om een daadwerkelijke gebouw- of woningbrand te gaan. In Termunterzijl en Alteveer is tweemaal uitgerukt voor een gebouwbrand in een boerenschuur. In Termunterzijl betrof dit een leegstaande schuur. In Alteveer was de schuur gevuld met aardappelen. Ondanks snelle inzet konden beide schuren niet worden behouden en heeft de brandweer beide gebouwen gecontroleerd laten uitbranden. In Boerakker is een leegstaand café afgebrand, waarbij asbest is vrijgekomen. De asbestverspreiding is echter beperkt gebleven tot het perceel van het café zelf.

Meldingen

Wat betreft de overige 69 meldingen zijn er 48 meldingen binnen gekomen voor buitenbranden in met name Hoogezand-Sappemeer en de stad Groningen. Daarnaast kwamen er vijf autobrandmeldingen binnen, vier bijgebouwbrandmeldingen, vier automatische brandalarmen, drie containerbrandmeldingen, één bootbrandmeldingen en één melding van een verkeersongeval. Tot slot is er een nacontrole uitgevoerd en een liftopsluiting afgehandeld.

Multi-surveillance team

Ook dit jaar is het multi-surveillance team weer ingezet. Dit team, bestaande uit mensen van de politie en mensen van de brandweer, wordt ingezet om hulpdiensten te ondersteunen en efficiënter in te zetten. Het team rijdt in de nacht van 31 december op 1 januari rond en is als eerste ter plaatse ter verkenning van een melding. Hierbij wordt er door het team een afweging gemaakt qua brandrisico en openbare orde en veiligheid. Hoewel het team al meerdere jaren ingezet wordt, is dit jaar het team ook in gesprek gegaan met betrokkenen om te kijken wat zij konden betekenen. En met succes zo blijkt. In de stad Groningen is mede hierdoor maar 17 (22,4%) keer uitgerukt. In voorgaande jaren lag dit percentage rond de 33%.

Een goed gevoel

Brandweer Groningen kijkt met goed gevoel terug op de jaarwisseling. Het aantal meldingen was mede door het weer en het multi-surveillance team minder dan vorig jaar. Daarnaast is er geen sprake geweest van geweld tegen hulpverleners.

Delen