Ruime verdubbeling van aantal buitenbranden

Fors meer inzet vanwege de droogte

  • Groningen
  • 08 augustus 2018

Wij zitten nog midden in de zomer, maar toch hebben we nu al te maken met een ruime verdubbeling van het aantal buitenbranden in onze provincie ten opzichte van 2017. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de droogte.

Buitenbranden

In 2017 rukten we in juni en juli 70 keer uit voor een buitenbrand. In dezelfde periode van dit jaar zijn we al 161 keer uitgerukt voor een buitenbrand. Van die buitenbranden zijn de branden in bermen en bosschages direct te linken aan de droogte. Vorig jaar waren dat er negen, in de maanden juni en juli van dit jaar al 58.

Grote inzet

Ook onze inzet bij grote natuurbranden is gestegen van één natuurbrand in 2017 naar zeven natuurbranden in 2018. Een voorbeeld van een natuurbrand in onze provincie was de brand op een landbouwakker in Wedde op 30 juni. De verwachting is dat de cijfers nog oplopen tot het einde van de zomer. Zo hebben we gisteren bijvoorbeeld grootschalig geassisteerd bij de grote heidebrand in Wateren (Drenthe).

Vrijwilligers

We spreken daarom deze zomer van bijzondere omstandigheden. Terwijl wij ook bij de brandweer te maken hebben met vakantieroosters en met de reguliere inzetten: “Ik ben erg trots op onze brandweermensen - beroeps en vrijwilligers - dat we ook onder deze omstandigheden paraat staan”, aldus Roelf Knoop, onze regionaal commandant.

Lees in dit nieuwsbericht van Brandweer Nederland meer over landelijke cijfers.

Foto: Berm/bosschage brand in Vlagtwedde

Delen