"Er is geen dag dat ik niet denk aan de brandweer"

  • Wehe-den Hoorn
  • 06 november 2018

Gisteren was de dag van de onbekende held. Een mooie dag om kennis te maken met brandweerman Wim Barsema en zijn vrouw Willy. Al veertig jaar denkt Wim er elke dag aan. Daarvoor had hij nooit het idee om er bij te gaan, tot het moment dat toenmalige burgemeester Meint Freerk Zuiderveen hem vroeg om erbij te komen. Nu, ongeveer vijf ploegchefs en een aantal brandweerpakken verder en veertig jaar later is Wim nog steeds onmisbaar in de ploeg.

In veertig jaar tijd heeft Wim veel meegemaakt. Een brand in een boerderij is hem goed bijgebleven. Dieren hebben een speciale plek in hart van Wim. Samen met de ploeg heeft hij bij die bewuste boerderijbrand veel beesten gered. Maar er zijn ook incidenten die niet goed aflopen helaas, zo heeft Wim al achttien dodelijke ongevallen meegemaakt en die blijven hem allemaal bij. Ook heeft de brand in een aardappelloods in Wehe den Hoorn veel indruk op hem gemaakt. Hij was bevelvoerder en had dus veel verantwoordelijkheid. Je wilt het dan zo goed mogelijk doen, maar je moet wel keuzes maken en die uitleggen. Dat vond Wim lastig.

Vriendenclub
Door de leuke ploeg mensen die hij als een echte vriendenclub ziet, is het werk goed en met plezier vol te houden. Ook zijn vrouw Willy speelt een belangrijke rol in zijn brandweercarrière. Zij was het waar hij zijn verhaal kwijt kon als hij terug kwam van een incident met een slechte afloop. Wim: “Ze heeft nooit gezeurd over dat ik weer weg moest, stelde altijd de juiste vragen en was altijd een luisterend oor”. En Wim is toch elke week bezig met de brandweer. Dus “ook de vrouw achter de brandweerman moet er veel voor over hebben”, concludeert Wim.  Bijvoorbeeld om je man te missen terwijl je net lekker eten hebt gekookt of op verjaardagen.

Rust
“Wim zijn kracht is dat hij altijd de rust bewaart en een verbinder is in het team. Met zijn vele jaren ervaring en kennis leert hij het vak aan de nieuwe jongere jongens”, vertelt Willy vol trots. Ze had al verkering met Wim toen hij bij de brandweer ging en heeft hem altijd gestimuleerd. Wim geeft aan dat hij niet zeker wist of hij bij de brandweer was gegaan als Willy er niet was geweest. Een echt team, zouden we ze kunnen noemen.

Delen