"Er gaat wel vaker een rookmelder af, maar nu gingen ze allemaal"

  • groningen
  • 06 november 2018

“We zaten maandagavond beneden in de gemeenschappelijke kamer met z’n zessen een film te kijken toen het brandalarm afging”, vertelt derdejaars student International Business Niels van der Wal. “Het gebeurt wel vaker, dat er eentje afgaat. Dan blijven we gewoon zitten, dat houdt wel op. Maar nu gingen ze allemaal.”

Oude kachels

Het studentenhuis aan de H.W. Mesdagstraat waar Niels woont, heeft drie verdiepingen. “We hebben oude kachels”, vervolgt hij. “Ik had hem op mijn kamer net voor het eerst dit jaar aangezet. Dus ik rende meteen naar boven omdat ik niet zeker wist of ik hem kon vertrouwen. Ik liep langs de eerste verdieping met vier kamers, maar bij mij was niks aan de hand. Toen ik terugliep naar beneden rook ik op de middelste verdieping een brandlucht.”

Brandblusser

Niels zag dat op een van de kamers een gordijn te lang was dat rustte op een gaskachel. “Mijn eerste reactie was niet heel slim. Het smeulde en ik zag witte rook ervan afkomen dus ik dacht, ik doe het raam open en hang het gordijn naar buiten. Maar toen kwam er zuurstof bij en ging het echt branden. Mijn huisgenoot was ondertussen achter me aan gekomen met een pan met water. Maar ik heb de brandblusser gepakt en daarmee heb ik alles meteen geblust. Ik woon hier al m’n derde jaar en weet waar die dingen hangen. Je moet het pinnetje eruit trekken, rustig blijven en dan blussen.”  

Brandweer

“Daarna heeft iemand 112 gebeld. We waren bang dat de brandweer al onderweg was. Die wilden we afbellen, melden dat het vuur al uit was. Maar de meldkamer vertelde dat ze niet gealarmeerd waren. De dag erna hebben we de brandweer nog een keer gebeld met de vraag of we de brandblussers konden vullen en of die kachels wel verstandig zijn. Toen kwam er iemand van de brandweer langs die wel even wilde komen kijken. Dat was echt fijn. We waren allemaal redelijk geschrokken van hoe snel dat gaat. Onze huurbaas interesseerde het niet echt. Voor hetzelfde geld waren we gewond.”

Rookmelder

“We hoefden geen nieuwe brandblussers, maar ze alleen maar bij te vullen. Ik heb niet heel veel hoeven gebruiken. Ik zou andere mensen willen meegeven: Hou de kachels in de gaten. Dingen worden snel warm daarbij in de buurt. In zo’n kamer met niet zo veel ruimte en allemaal kleren overal, in zo’n oud pand gaat het zo mis. En als je rookmelder gaat, ga altijd echt even kijken of er iets aan de hand is. Wij zijn er eigenlijk schadevrij vanaf gekomen dankzij dat het alarm het goed doet."

Delen