Zeer grote brand in bedrijfsverzamelgebouw Musselkanaal lastig te bestrijden

  • Musselkanaal
  • 16 januari 2017

Op maandag 16 januari om 06.36 uur werd de brandweer van Stadskanaal opgeroepen voor een brand aan de Schoolkade te Musselkanaal. Bij aankomst van de eerste eenheid werd duidelijk dat het om een loods ging van een voormalige houthandel welke nu dienst doet als overdekte rommelmarkt. Doordat er reeds hevige rookontwikkeling zichtbaar was en het risico van snelle branduitbreiding groot was, werd er direct opgeschaald naar grote brand. 

Aanvankelijk heeft men geprobeerd de brand van binnenuit te bestrijden, maar al snel moest t.b.v. de eigen veiligheid worden besloten zich terug te trekken en de brand van buitenaf aan te pakken. Hierbij kwam op dat moment de nadruk te liggen op het behoud van de aangrenzende loodsen en bebouwing. Toen er tijdens de inzet ook nog een pomp van een aanwezige eenheid defect raakte heeft men om 08.03 uur opgeschaald naar zeer grote brand en later naar Grip 1. 

Bij Grip-situaties komt de MCU (mobiele commando unit) ter plaatse en is er gecoördineerd overleg tussen de diverse hulpdiensten en instanties om op deze manier het incident en de eventuele gevolgen hiervan te managen. In dit overleg werd b.v. bekeken wat de risico’s van het benedenwindse gebied waren en of er voor dit gebied acuut gevaar dreigde met het oog op gevaarlijke stoffen. Doordat de opgeroepen meetploegen dit gebied goed konden verkennen en beoordelen op basis van metingen, kon ook dit risico snel worden getackeld. Tevens is in deze verkenning ook de verspreiding van de kleine hoeveelheid asbest, welke bij de brand was vrijgekomen, meegenomen. Gelukkig kon worden vastgesteld dat de verspreiding zich beperkt had tot het terrein waarop de loods stond. 

Nadat er na verloop van tijd door de brand gaten in het dak van de loods ontstonden en er van buitenaf met de hoogwerkers gericht kon worden geblust, ontstond er een situatie waarbij het ook weer verantwoord was het pand te betreden en de blussing van binnenuit voort te zetten. Om ca. 12.00 uur kon uiteindelijk het sein brand meester worden gegeven.

Delen