Uitslaande brand verwoest woonboerderij Uithuizermeeden

  • Uithuizermeeden
  • 21 april 2017

Op vrijdagmiddag 21 april werd de brandweer gealarmeerd voor een woningbrand in Uithuizermeeden. Snel optreden van de brandweer kon niet voorkomen dat de woonboerderij volledig afbrandde.

Inzet
Omstreeks 10 over 3 werden vrijwel gelijktijdig de bluswagens van Uithuizen opgeroepen voor een woningbrand aan de Hoofdstraat in Uithuizermeeden. Bij aankomst sloegen de vlammen over de gehele lengte van het pand al uit het dak. Omdat al snel duidelijk werd dat waterwinning op deze locatie een probleem zou worden werd de hulp van het schuimblusvoertuig, voorzien van een grote watertank, uit Delfzijl ingeroepen. Eveneens uit Delfzijl heeft een hoogwerker geassisteerd bij de blussing van bovenaf.

Rond half 6 waren de vlammen eraf en kon het sein ‘brandmeester’ worden gegeven. Aan het begin van de avond kwam een mobiele kraan ter plaatse om het pand te slopen. Hierdoor konden de laatste brandende delen goed afgeblust worden.

Rookontwikkeling
De brand ging gepaard met forse rookontwikkeling, die mede gezien de sterke wind, vrijwel volledig over een woonwijk trok. Omwonenden werd daarom geadviseerd uit de rook te blijven en indien nodig ramen en deuren te sluiten. Gezien de situatie is tevens opgeschaald naar GRIP 1, zodat samenwerkende hulpdiensten het incident beter konden coördineren.

Een deel van het dak bestond uit asbestplaten. Asbestdeeltjes zijn terecht gekomen op de terreinen van een aantal aangrenzende buren. Bewoners zijn hierover geïnformeerd, een specialistisch bedrijf adviseert over de opruimwerkzaamheden.

Over de toedracht van de brand is niets bekend. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor; bewoners en dieren zijn op tijd in veiligheid gebracht. Het pand kan als verloren worden beschouwd.

Delen