Supersproeier 2000 winnaar Technasium Brandweer Awards!

  • Groningen
  • 14 februari 2017

Vandaag vonden de Technasium Brandweer Awards plaats. Vier Groningse gymnasium scholen streden om de felbegeerde Technasiumbokaal. De opdracht? Bedenk een innovatieve technische voorziening om woningbrand te voorkomen of zodanig te beperken dat 65-plussers voldoende tijd hebben om zichzelf in veiligheid te brengen.

De Technasium Brandweer Awards is een wedstrijd georganiseerd door het Technasium in samenwerking met Brandweer Groningen. Doel is om het brandveiligheidsbesef onder jongeren te vergroten door ze mee te laten denken over actuele en realistische cases.

Indrukwekkende ideeën en oplossingen
Zodoende staken technasiumleerlingen van het Harens lyceum uit Zuidlaren, het Ubbo Emmius uit Stadskanaal, het Stadslyceum en het Praedinius gymnasium uit Groningen de koppen bijeen en bedachten de meest innovatieve en creatieve oplossingen. Van verrijdbare infraroodcamera’s en trillende bedden tot stofvrije televisies en glow in de dark vluchtroutes. Het passeerde allemaal de revue.

Rondleiding brandweerkazerne
De jury had er een flinke kluif aan om uit deze ideeën een winnaar te kiezen. Dit duurde daarom ook wel even. Terwijl de jury in beraad was, kregen de leerlingen ondertussen een rondleiding op de brandweerkazerne om zo de zenuwen een beetje de baas te blijven.

Uiteindelijk ging de supersproeier 2000 bedacht door leerlingen van het Harens lyceum er met de grote prijs vandoor. Deze sprinklerinstallatie geheel verwerkt in de afzuigkap detecteert brand en blust vervolgens deze brand automatisch.

Rondleiding kazerne stad

 

Delen