Piekdrukte op de kwekerij

  • Haren
  • 13 december 2017

Jaap Bolhuis, vrijwilliger bij post Haren over zijn werk en liefhebberij

 

 
Als je eens om het hoekje zou kijken achter de lange, hoge heg, ter hoogte van het Shell 
tankstation aan de Rijksstraatweg tussen Groningen en Haren, heb je een grote kans daar Jaap Bolhuis aan het werk te zien. Naast zijn werk als vrijwilliger bij de brandweer in Haren, werkt Jaap dagelijks tussen zijn kerstbomen. Op een stuk land dat ooit, in 1923, door Jaaps opa met groente en fruit werd bepoot.

Liefhebberij
“Kijk”, wijst Jaap, “hier staat het zaaigoed. Dat poot ik het eerste jaar afgeschermd met een tunneltje. Na twee jaar verspeen ik het in potjes en na drie jaar gaat het in de grond.” Zo simpel als het klinkt uit zijn mond, is het kweken van kerstbomen natuurlijk niet. “Ik ben hier hele dagen. En in deze periode meestal zeven dagen per week.”

Met ‘deze periode’ bedoelt Jaap de drukke tijd voor Kerst. Want voordat die kerstboom bij u thuis staat, zit er veel arbeid, aandacht en liefde in. “Het is natuurlijk mijn werk, kerstbomen kweken, maar vooral ook mijn liefhebberij. Als je dat niet zo voelt, is het werk snel te zwaar.”

De geur van de ouderwetse kerstboom
Voor zover het oog strekt, waaien de pieken van de bomen zacht heen in weer in de gure oostenwind. De geur is bovendien onmiskenbaar. “Dat zijn de fijnsparren. De ouderwetse kerstboom zeg maar”, vertelt Jaap. “Die hebben die hele herkenbare geur. Dat is minder bij de andere soorten. Daarom blijft de fijnspar zo populair.” Elke boom heeft een eigen groeitempo. Blauwsparren hebben wel zes tot zeven jaar nodig om tot volwaardig verkoopbare boom uit te groeien. De anderen een jaar of vijf. Hoe moeilijk moet het wel zijn te kiezen uit zoveel soorten, zoveel hoogtes, zoveel stammen in potten en in de verse grond, uit die verschillende vormen, kleuren en geuren? Jaap: “Daarom laten we de mensen ook niet meer op het land zelf een boompje uitzoeken. Dan zien ze door de bomen het bos niet meer”.

Het perfecte plaatje
Het onderhoud zit vooral in het vormen van de boom. “Veel mensen willen tegenwoordig het perfecte plaatje.” In het vroege voorjaar, wanneer de vorst het land vaak nog niet heeft verlaten, hanteert Jaap daarom soms rigoureus de snoeischaar. “Je kunt het wel zien, daar waar ik takken heb afgeknipt. Daar vormt zich direct een harslaagje ter bescherming”, wijst Jaap.

Gezinsuitje
Samen een kerstboom kopen is altijd een feestje. “Mensen zijn vrolijk, zien het als een gezinsuitje. Het is vooral gezellig dan”, glimlacht Jaap. Bij de schuur ontsteekt Jaap op 6 december de kerstverlichting. “Met lampjes, muziek en lange houten tafels is het hier dan net een kleine kerstmarkt.” De hele familie helpt mee.

Het hoogtepunt van het jaar
“De verkoop is wel een beetje het hoogtepunt van het jaar. Daar leven we echt naartoe. Maar we zijn ook altijd blij als het 24 december is. Traditiegetrouw stop ik dan om 12.00 uur met de verkoop. Opruimen, uitrusten en dan zelf Kerst vieren.”

Ook brandweervrijwilliger worden? Hier vind je meer informatie. 

 

“Met lampjes, muziek en lange houten tafels is het hier net een kleine kerstmarkt”

Jaap.jpg

Delen