Innovatie tactiele navigatie sleept Jan van der Heydenprijs binnen

  • Groningen
  • 06 oktober 2017

Met trots hebben wij als Veiligheidsregio Groningen donderdag 5 oktober de Jan van der Heydenprijs in ontvangst mogen nemen voor onze innovatie tactiele navigatie! Tactiele navigatie is een nieuwe techniek waarbij je als brandweerchauffeur aanwijzingen ontvangt via trillingen in je stoel. Daardoor houd je meer aandacht voor het verkeer. Brandweer Nederland reikt deze prijs ieder jaar uit aan de regio met het meest innovatieve brandweeridee van Nederland. Dit jaar deden 20 ideeën mee waarop gestemd kon worden.

Onze trotse collega Richard Lubben nam de prijs in ontvangst: “Het was spannend tot het laatste moment, maar ik had wel een goed gevoel. Onze inzending had het hoogste Willie Wortelgehalte”, aldus Richard. Met de winst hebben we een geldbedrag mogen ontvangen waarmee het idee verder uitgerold kan worden. Richard: “Ik ben blij dat deze innovatie hiermee in de belangstelling komt te staan.”

Dankzij tactiele navigatie kunnen chauffeurs hun ogen op de weg houden. De combinatie van visuele en tactiele navigatie resulteert in snellere reactietijden, minder mentale belasting en constante prestatie wanneer de werkdruk toeneemt. Een van de meest gehoorde opmerkingen is dat de gebruikers ervaren dat het systeem ertoe bijdraagt dat er meer aandacht is voor het verkeer. Richard: “Het is een bijdrage aan de verkeersveiligheid.”

Het systeem is al door een paar Groningse collega’s getest. Over twee weken begint een uitgebreidere pilot met vijf voertuigen die binnen een jaar wordt geëvalueerd.

Meer weten? 

Richard Lubben vertelt meer over tactiele navigatie tijdens een interview op BNR Nieuwsradio (vanaf 9.12min).

Delen