Heftige brand in loodsen bij Welkoop Hoogezand

  • Hoogezand
  • 11 juni 2017

Aan het einde van zaterdagmiddag 11 juni, omstreeks 10 voor 6, kreeg de meldkamer diverse meldingen binnen van zwarte rookontwikkeling vanuit het pand van de Welkoop aan de Spilbergenkade in Hoogezand.

Opschaling

Bij aankomst van het eerste brandweervoertuig kolkte de zwarte rook, en sloegen de vlammen inmiddels uit het pand. Daarop werd direct opgeschaald naar grote brand. Hierdoor kregen de ploegen uit Hoogezand ondersteuning van extra blusvoertuigen, hoogwerkers en dompelpompen ten behoeve van de waterlevering.

De enorme vuurlast zorgde ervoor dat de brandweer uitbreiding naar andere delen van het loodsencomplex niet kon voorkomen. Binnen afzienbare tijd stond het geheel volledig in de brand en is nogmaals opgeschaald naar zeer grote brand en GRIP 1 om het incident met andere hulpdiensten gecoördineerd te kunnen bestrijden.

Bij de brand is een hoeveelheid vuurwerk, die in een vuurwerkbunker met sprinklerinstallatie lag opgeslagen, betrokken geraakt. Deze verbranding heeft uiteindelijk niet tot een gevaarlijke situatie geleid; het is grotendeels in het pand opgebrand.

Overlast omgeving
Uit voorzorg hebben bewoners uit een naastgelegen flat tijdelijk hun onderkomen moeten verlaten. Zij konden later op de avond allemaal terug keren.

De afslag Hoogezand van de A7, evenals het scheepvaartverkeerd zijn gedurende de brand afgesloten geweest.

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. Omwonenden is daarom geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en tevens is een NL-Alert in de omgeving verstuurd.

Het pand kan volledig als verloren beschouwd worden. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor. Een aantal knaagdieren heeft de brand helaas niet overleeft.

Delen