Brand in silo Rixona Warffum snel onder controle

  • warffum
  • 01 februari 2017
Dinsdagavond werd de brandweer gealarmeerd voor een industriebrand aan de Westervalge in Warffum. Er woedde brand bovenin een veevoedersilo. Door tijdige alarmering en snel ingrijpen van de brandweer kon erger worden voorkomen.

Inzet
Net na half zeven rukten de blusploegen van Winsum en Baflo uit naar aardappelverwerker Aviko Rixona. Aangezien uit de eerste informatie duidelijk werd dat de brand bovenin een veevoedersilo woedde werd ook de hoogwerker uit de stad Groningen ter assistentie opgeroepen.

Bij binnentreden van de eerste manschappen bleek het vuur zich te beperken tot in een filterkast bovenop de silo. Door directe inzet van zowel binnenuit als bovenaf kon voorkomen worden dat de silo zelf bij de brand betrokken raakte. De eenheden konden dan ook binnen een uur melden dat het vuur uit was en inpakken.

Maatregelen
Afgelopen december werd dezelfde silo op het terrein van Rixona getroffen door een grote brand. Bij het herstel van de schade is door het bedrijf extra aandacht besteed aan brand preventieve maatregelen. Dit resulteerde in het sneller ontdekken van de brand en een vroegtijdige ingreep op de situatie. Tezamen met een snelle inzet door de brandweer bleef de schade beperkt.

Delen