Verkenningseenheden brandweer innoveren met app

  • Groningen
  • 04 oktober 2017

Gisteren vond bij Brandweer Groningen de overdracht van de applicatie LiveRecon van de ontwikkelaar aan de brandweer plaats. Deze app helpt verkenningseenheden van de brandweer bij een incident met gevaarlijke stoffen om een sneller beeld te krijgen van de situatie. Kay Slagman van LiveOP overhandigde de eerste Ipad met de applicatie aan Roelf Knoop, Regionaal Brandweercommandant. Samen met de gebruikers, de verkenningseenheden van de brandweer en de andere betrokkenen werd dit gevierd.

Vanaf 1 november stappen de verkenningseenheden van de brandweer, voorheen de meetploegen, in 3 noord verband (Drenthe, Friesland en Groningen) over op een nieuwe werkwijze. Zij gaan in hun werk gebruikmaken van LiveRecon. Deze gebruiksvriendelijke app moet de coördinatoren en de verkenners snel van nauwkeurige en betrouwbare informatie voorzien, zodat er adequaat actie ondernomen kan worden. Voorheen werd het doorgeven van informatie via de portofoon gedaan. Dit was tijdrovend en foutgevoelig. De nieuwe app is sneller, gebruiksvriendelijker en nauwkeuriger.

Bijzondere samenwerking
De eerste versie van de app is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking met studenten van de Hanzehogeschool en collega’s van Friesland en Drenthe. Daarna heeft LiveOP in samenwerking met de gebruikers uit Friesland, Groningen en Drenthe de ideeën omgezet naar een compleet werkende app, LiveRecon. Sinds begin 2017 wordt met de app geoefend en getest. Hierdoor kon de app steeds verder worden verbeterd en kan hij nu in gebruik genomen worden.

Nominatie Jan van de Heydenprijs
Binnen Brandweer Groningen maar ook binnen de landelijke brandweerorganisatie is innoveren belangrijk. Door Brandweer Nederland wordt jaarlijks de Jan van der Heydenprijs uitgereikt voor het beste innovatieve idee. LiveRecon was een van de genomineerden in 2016. Deze nominatie heeft er voor gezorgd dat ook andere regio’s interesse hebben getoond voor de app en dat ook andere regio’s overgaan op deze innovatieve app.

Delen