Enorme brand verwoest winkels in het stadshart van Delfzijl

  • Delfzijl
  • 16 januari 2017

De brand in het centrum van Delfzijl ontstond rond 04.00 uur vrijdagochtend 30 december in het pand van een kledingzaak op de kruising van de Landstraat en de Poststraat. Bij aankomst van de eerste eenheden van brandweer Delfzijl stond het pand al volledig in brand. Vanwege het grote risico op uitbreiding naar naastgelegen winkels en woningen werd snel opgeschaald naar een zeer grote brand. Vier tankautospuiten, een schuimblusvoertuig en twee hoogwerkers werden ingezet bij de brandbestrijding. Voor de coordinatie van de verschillende hulpdiensten werd opgeschaald naar GRIP 1 en kwam de Mobiele Commando Unit (MCU) van Veiligheidsregio Groningen ter plaatse.

De bewoners van de woning boven de kledingzaak hadden zich na het uitbreken van de brand gelukkig in veiligheid kunnen brengen. Ongeveer 12 bewoners van omliggende panden moesten uit voorzorg hun huis verlaten. Voor hen werd opvang geregeld in het gemeentehuis.

Al snel werd duidelijk dat drie winkelpanden niet meer te redden waren. Alle inzet van de brandweer was erop gericht om overslag naar een ander blok met winkelpanden, waaronder een electronicazaak en een speelgoedwinkel, te voorkomen. Daarvoor werd nog een tweede peloton met brandweereenheden uit andere delen van de regio gealarmeerd. Nog eens vier tankautospuiten rukten uit naar Delfzijl voor assistentie. Ook waren er al twee dompelpompen met groot watertransport ingezet om de eenheden van voldoende bluswater te voorzien.

Om 08.15 uur was duidelijk dat er geen branduitbreiding meer kon plaatsvinden en kon, na ruim vier uur blussen, het sein 'brand meester' worden gegeven. Drie panden waren door de brand volledig verwoest: een kleding- en lingeriezaak, een leegstaande winlkelruimte en een juwelier/souvenirshop, inclusief de woningen erboven. Een rijwielzaak, een electronicazaak en een speelgoedwinkel liepen grote rook- en waterschade op.

Rond 09.00 uur konden omwonenden terug naar hun woning. Voor de mensen die hun woning hebben verloren door de brand wordt vervangende woonruimte geregeld. Een sloopbedrijf is ingeschakeld om de restanten van de door brand verwoeste panden te slopen. Dit omdat er door de brand instortingsgevaar was ontstaan. De verwachting is dat de bluswerkzaamheden in de loop van vrijdagmiddag worden afgerond. Het centrum van Delfzijl, lange tijd grotendeels afgesloten voor het verkeer, werd rond het middaguur al beter bereikbaar doordat veel brandweerwagens (met ondersteunend materieel) waren teruggekeerd naar de kazernes.

Er is nog niets bekend over de oorzaak van de brand. De politie doet onderzoek. 

Delen