Onderwijspagina Lappa PIEP

Wat leuk dat je gebruik gaat maken van ons voorleespakket Lappa PIEP. Dit pakket levert gegarandeerd veel leesplezier op voor alle kinderen.

Ter ondersteuning van het prentenboekje Lappa PIEP, die vanaf het eerste kwartaal 2021 in alle Groninger schoolbibliotheken ligt, biedt dit pakket leuke aanvullende extra’s om zo het boekje op school, de BSO en kinderopvang nog specialer te maken.

Het pakket bestaat uit een PowerPoint, drie voorleesvideo’s en een Lappa PIEP kleurplaat met winactie.

In de PowerPoint staan de losse boeksheets (zonder tekst) die visueel (op een digibord) ondersteunen tijdens een eigen voorleessessie.

De voorleesvideo’s zijn beschikbaar in het Nederlands en in het ‘Grunnings’ en worden door een echte brandweerman of -vrouw voorgelezen. Voor kinderen die doof of slechthorend zijn is er ook een voorleesvideo beschikbaar die is uitgevoerd door een doventolk.

Lappa PIEP kleurplaat winactie

Kinderen kunnen meedoen aan onze Lappa PIEP kleurplaat winactie. Hoe kunnen de kinderen meedoen? Heel simpel, door de kleurplaat te downloaden en door de kinderen in te laten kleuren. De kinderen kunnen deze daarna zelf sturen naar brandveiligleven@vrgroningen.nl (met een foto van zichzelf met de ingekleurde kleurplaat van Lappa PIEP).

We geven ieder kwartaal 10 van deze leuke prentenboeken weg.

Nieuwsgierig naar het verhaal?

Lappa beleeft samen met Hondje Wof een spannend avontuur; PIEP! Gelukkig komt de brandweer op tijd om hem en papa en mama te helpen. Lappa heeft er veel van geleerd en geeft ook opa en oma tips om hun huisje (brand)veiliger te maken.   

Lappa PIEP is geschreven en geïllustreerd door Mirjam Visker (Uitgeverij LAPPA Books)
. Het is gemaakt in opdracht van- en in samenwerking met Veiligheidsregio Groningen. Lappa PIEP is een prentenboek dat gaat over brandveiligheid zonder dat het eng wordt.

Wat het boek speciaal maakt, is dat het tweetalig is uitgevoerd; in het Nederlands en in het Grunnings. In de illustraties zijn typisch Groninger items te vinden. Het interactieve kinderboek met kijkplaat, doe-pagina en 14 ‘vriendjesvragen’ is uitermate geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 t/m 6 jaar. Het voldoet aan de kern-& leerdoelen 1) Nederlands en 58) Bewegingsonderwijs en heeft het voorleesniveau AP/AK.

Het prentenboekje is, naast dat deze aanwezig is in de eigen schoolbibliotheek, de komende twee jaar ook te lenen bij alle Groninger Bibliotheken.

Onze samenwerking - Krachten bundelen voor Brandveilig Leven

Biblionet Groningen, Forum Groningen en Brandweer Groningen, organisaties met ieder een eigen maatschappelijke taak, hebben elkaar gevonden op verschillende terreinen. Waar de een staat voor een leven lang leren en ontdekken, staat de ander voor een (brand)veilige Groningse maatschappij. Twee missies die heel goed te combineren zijn op het gebied van informatie, educatie en plezier in lezen.

De komende twee jaar bezoekt de brandweer met “PIEP”; de brandweer rukt uit naar de bieb, alle bibliotheken in de provincie Groningen. Door voorleesmiddagen te combineren met een brandveiligheidsspreekuur, leren zowel kinderen als volwassenen op interactieve wijze meer over het brandveilig(er) maken van hun huis.

Meer weten over deze waardevolle samenwerking? Kijk op de websites van Biblionet Groningen, Forum Groningen en Brandweer Groningen.

 

Lappa IMG 20201015 WA0006

Lappa PIEP kleurplaat winactie

Doe je mee met onze leuke win-actie? We geven ieder kwartaal 10 van deze leuke prentenboekjes weg. Wat moet je daarvoor doen? Heel simpel, download de kleurplaat, kleur deze zo mooi mogelijk in en stuur een foto van jezelf met de ingekleurde kleurplaat van Lappa PIEP naar brandveiligleven@vrgroningen.nl.

De winnaars trekken we op:

  • Woensdag 31 maart 2021
  • Woensdag 30 juni 2021
  • Woensdag 29 september 2021
  • Woensdag 22 december 2021

Dus je kunt het hele jaar meedoen!

Voor de jeugd

Op de website van de brandweer vind je meer tips en informatie speciaal voor de jeugd. Nieuwsgierig naar ons aanbod? Neem een kijkje op onze website: brandweer.nl/voor-de-jeugd
Lappa IMG 20201016 WA0000

Rookmelders redden levens

Wist jij dat er heel veel soorten rookmelders zijn? Niet alleen rookmelders die heel hard gaan piepen, maar ook rookmelders die kunnen flitsen en trillen? Op die manier kan iedereen worden gewaarschuwd bij rook of brand! Je leest er meer over op www.rookmelders.nl.   

Delen