Keukenbrand door stekkerdoos

 

Ingrid wordt wakker van haar baby die huilt om 02.45 uur. De baby heeft honger. Ingrid pakt de baby op en loopt naar de keuken. Ze maakt de drinkfles klaar in de daarvoor bestemde flesopwarmer. Nadat de baby de fles op heeft, brengt de ze baby weer op bed. Tot zover helemaal niks aan de hand.

’s Morgens om 6.30 uur ziet de buurman rook onder de dakrand vandaan komen. Hij belt gelijk 112 en rent naar de buren toe. Hij probeert het gezin wakker te roepen en belt bij ze aan. Ingrid en haar man worden wakker. Wat is er veel rook in de kamer! Dit belemmert al behoorlijk het zicht. Ze vinden hun weg naar de kamer van de baby. Ze nemen de baby mee en vluchten naar buiten. De brandweer heeft de brand snel onder controle, maar er is veel rook-, brand- en roetschade in de keuken en woonkamer. Door de hoeveelheid rook in de woning is de baby in het ziekenhuis behandeld door rookinademing.

Wat was nu de oorzaak van deze brand?
Ingrid had de warmtefles aangesloten op de stekkerdoos. Op zich is dat niet zo erg, maar als er te veel apparaten of apparaten met hoge vermogens op zijn aangesloten wel. Bij afname van hoge vermogens kan er door een te hoge overgangsweerstand een te hoge temperatuur ontstaan in de metalen delen van de stekkerdoos, waardoor kunststof delen kunnen gaan branden. Als het contactvlak tussen het stopcontact en de stekker slecht is, kan zelfs bij lage vermogensafname warmteontwikkeling (en dus brand) ontstaan. Verder kan ook door het vaak in- en uittrekken van de stekker het stopcontact ‘lui’ worden, waardoor het contact met de tijd steeds slechter wordt. Hierdoor kan ook een te hoge warmteontwikkeling ontstaan, met brand tot gevolg.

Tip: Wees kritisch op het gebruik van elektrische apparaten. Sluit elektrische apparatuur die veel vermogen vragen (zoals een wasdroger, wasmachine, vaatwasser en oven) bij voorkeur aan op het lichtnet. Dus zonder tussenkomst van een stekkerdoos.

Gebruik een stekkerdoos alleen voor apparaten met een laag vermogen. Overschrijd nooit het maximaal aangegeven vermogen dat vermeld staat op de bodem van de stekkerdoos. Sluit stekkerdozen niet onderling op elkaar aan.

‘s Morgens vroeg om 06:30 uur ziet de buurman rook onder de dakrand van zijn buren vandaan komen.

Brand keuken snippet

Delen