Word jij onze nieuwe collega?

Werken in onze regio

Als er brand is, dan komen wij blussen.
Als je een auto-ongeluk hebt gehad en je kunt er niet uit, dan komen wij je los maken.
En ja...als er een gaslek is, dan komen wij ook.

We controleren of gebouwen brandveilig zijn, zodat je in geval van nood snel naar buiten kunt.
We hangen rookmelders op en we geven voorlichting over wat je kunt doen om brand te voorkomen.

Zo zorgen we elke dag opnieuw voor de brandveiligheid van iedereen in Gooi en Vechtstreek. Zowel repressief als preventief.

Om dit en nog veel meer taken allemaal goed uit te kunnen voeren, zoeken wij regelmatig naar nieuwe collega's. Dat kan zowel voor de 24-Uursdienst (beroepsbrandweer) als voor de vrijwillige brandweer op de posten zijn en uiteraard werken er ook mensen bij teams als Financiën, ICT, Facilitair, Technische Dienst, enzovoorts. 

Lijkt jou dat ook wat? Houd dan onze vacatures goed in de gaten, of meld je hiernaast meteen aan als vrijwilliger..

Kijk ook eens op de pagina van de brandweerpost bij jou in de buurt:
Brandweerposten van Brandweer Gooi en Vechtstreek

 

Word vrijwilliger

Meld je nu aan!

Bekijk al onze vacatures

Bekijk hier al onze openstaande vacatures

Waar moet je aan voldoen?

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt minimaal MBO-2 werk- en denkniveau
  • Jij zet je graag in voor een ander
  • Je bent gezond en je hebt een goede conditie
  • Je staat stevig in je schoenen
  • Je bent praktisch ingesteld
  • Je werkt in je woonplaats of in een andere plaats in onze regio

Uitrukken en brand voorkomen

Vrijwilligers bij de brandweer verblijven niet op de kazerne, behalve als daar op dat moment geoefend wordt. Als er een melding komt dat er ergens brand is of een ongeval is gebeurd, dan worden de brandweervrijwilligers gealarmeerd. Daarvoor hebben zij een zogenaamde ‘pager’ bij zich, die afgaat zodra er een melding is. Meestal zijn zij dan thuis of op het werk. Het is vervolgens belangrijk dat de mensen zo snel (en veilig) mogelijk naar de kazerne komen. Daar hangen de uitrukpakken klaar en nadat iedereen zich snel heeft omgekleed kan de brandweerauto naar het incident vertrekken. Dat doen we dus altijd samen!

Maar naast branden blussen zetten we de kennis die je als brandweerman of –vrouw opdoet ook in om leed en slachtoffers te voorkomen. Dit doen we bijvoorbeeld door het geven van voorlichting op scholen, in buurthuizen en op open dagen, of door het ophangen van rookmelders.

Opleiding en oefenavond

Als je vrijwilliger wordt bij een van onze posten, leiden we je eerst op tot Manschap-A. Tijdens deze opleiding ga je ook al mee naar incidenten om mee te kijken en alvast ervaring op te doen. Daarnaast oefen je ook nog eens mee op je eigen post. Zo zorgen we dat je snel vertrouwd raakt met ons vak!
De opleiding voor vrijwillige- en beroepsbrandweermensen is qua inhoud gelijk, dat geldt ook voor de behaalde diploma’s. Je leert alles over het blussen van branden en de verschillende technieken hiervoor, levensreddende handelingen, technische hulpverlening en werken bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. 

Op elke post in onze regio is er eens in de week een oefenavond. Daar word je verder getraind, om alles wat je geleerd hebt op peil te houden. Door samen met je (vrijwillige) collega’s te oefenen, raak je op elkaar ingespeeld en zorg je ervoor dat de taken die uitgevoerd moeten worden, snel en veilig verlopen. Je bent bezig met je vak in een hecht teamverband want als het erop aankomt, moet je elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Je gaat letterlijk voor elkaar door het vuur! Een oefenavond is niet alleen leerzaam, maar ook erg gezellig.

Vergoeding

Werken als vrijwilliger bij de brandweer, is niet zomaar iets wat je ‘er even bij’ doet. Het kost tijd en inspanning.

Maar waarom zou je je dan aanmelden?
Je leert heel veel over techniek, levensreddende handelingen, het werken met zware materialen en brandveiligheid. Maar vooral leer je om samen met je collega’s, als team, mensen te helpen bij ongevallen en branden. Je helpt letterlijk mensen ‘uit de brand’. Hiermee draag je bij aan de veiligheid in jouw stad op dorp.

En hoewel de term ‘vrijwilligers’ het niet doet vermoeden, krijg je voor alle uren die je voor de brandweer leert, oefent of werkt een vergoeding.

Wie zijn wij?

Brandweer Gooi en Vechtreek is op 1 januari 2009 ontstaan uit de brandweerkorpsen in de regio Gooi en Vechtstreek en maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. In onze regio wordt samengewerkt door zeven gemeenten (Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren), de brandweer, de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR), de politie en het Openbaar Ministerie.

Bij Brandweer Gooi en Vechtstreek werken ruim vijfhonderd mensen, zowel vrijwilliger en als beroeps. Het korps omvat twaalf brandweerposten in zeven gemeenten.

Delen