Brandweer Gooi en Vechtstreek zoekt actieve vrijwilligers

Open oefenavond Bussum groot succes

  • Bussum
  • 20 september 2019

Donderdagavond 19 september vond de Open Oefenavond op de kazerne in Bussum plaats. Onder leiding van bevlogen vrijwilligers en beroepsbrandweer werden geïnteresseerden nóg enthousiaster gemaakt om vrijwilliger bij de brandweer te worden. 

Rond 19.15 stromen de eerste bezoekers binnen. We nemen plaats in de vergaderzaal, waar postcoördinator Jan Kooij zijn presentatie begint. Tijdens het voorstelrondje blijkt hoe divers het publiek is. Van een van origine Pools jongetje van acht jaar die samen met zijn moeder komt kijken, tot een 40-jarige vrouw die in het dagelijks leven aandelen koopt en verkoopt. “De brandweer is van en voor iedereen”, zegt Jan. Na het voorstelrondje gaan we naar de plaats van het ‘incident’, zodat we bij het begin van de oefening aanwezig zijn.

Het echte werk 
Op de rotonde bij de Lepenlaan is een oefensituatie. Er ligt een slachtoffer langs het fietspad, een auto ligt op z’n kop op de verhoging van de rotonde en aan de zijkant van de weg staat een auto in brand. “We doen het zo realistisch mogelijk, zodat de vrijwilligers zo goed mogelijk getraind worden op het echte werk”, legt Jan uit.

We zien hoe de brandweerauto’s komen aanscheuren en de vrijwilligers het echte werk gaan doen. De bezoekers staan met open mond te kijken. Grappig is dat – ondanks dat er bij het begin van het incident staat aangegeven dat het om een oefening gaat – passanten toch stoppen. “Dat hebben we altijd, het is toch bijzonder wat we doen”, zegt een van de vrijwilligers.

Brandje blussen 
De bezoekers mogen nog even met een blusslang spuiten en mogen ze een kijkje nemen in de blusauto. In de auto krijgen ze uitleg van Sebastiaan Wout. Als het vuur gedoofd is, vertrekken we weer naar de kazerne. We nemen wederom plaats in de vergaderzaal en de presentatie wordt vervolgd. Er wordt uitgelegd wat de opleiding inhoudt, wat er van je wordt verwacht en wat je terugkrijgt. “Je krijgt naast een gratis opleiding, (bij)scholing en leuke feestjes, er ook hele grote familie bij. En dat is echt heel veel waard”, zegt Jan. En dat blijkt wel: er worden grappen gemaakt tijdens de oefenavond, ze zijn kritisch op elkaar, maar als het moet staan ze er. “En op donderdagavond na de gewone oefenavonden praten we bij  aan onze eigen bar. Waar jullie vanavond ook van harte welkom zijn”, besluit Jan de avond. De geïnteresseerde  bezoekers krijgen snel een uitnodiging voor een nadere kennismaking.

Interesse: klik op de knop "Open Oefenavond" voor informatie over meer oefenavonden in de regio.

Foto´s Judith van Dijkhuizen en Bas van de Geer

Maak het mee! Oefenavonden en hetere vuren

Tijdens de uitleg gaat de oefening gewoon door

Delen