Brandweerchauffeurs oefenen in Gooi en Vechtstreek

  • Gooi en Vechtstreek
  • 03 maart 2020

Soms rijdt de brandweer vaker dan normaal door de regio. De brandweerwagens rijden niet alleen naar branden of ongevallen. Het kan ook zijn dat onze chauffeurs aan het oefenen zijn. Dat kan met of zonder zwaailichten en sirene zijn.

Als brandweer oefenen we vaak. Een brandweerchauffeur moet ervoor zorgen dat de brandweerauto verantwoord en veilig aankomt op de plaats van het incident. Daarom heeft de brandweer een opleiding die brandweerchauffeurs voor deze specialistische taak opleidt. Voor alle hulpverleningsdiensten zijn er landelijke richtlijnen om te mogen rijden met zwaailicht en sirene.

Alle chauffeurs van Brandweer Gooi en Vechtstreek krijgen deze opleiding en training. Daarbij rijden zij samen met een gediplomeerde instructeur door de hele regio. De instructeur leidt nieuwe chauffeurs op en geeft bestaande chauffeurs training in het rijden met zwaailicht en sirene om zo veilig en soepel mogelijk in het verkeer te kunnen rijden.

Wat moet je doen als je een brandweerwagen met zwaailicht en sirene tegenkomt? De brandweer is dan onderweg naar een incident of de chauffeur is dan aan het oefenen. Je kunt ons helpen door kalm en rustig te blijven. Maak ruimte voor de brandweerwagen en doe dit pas op het moment dat dat ook veilig kan. Houd je aan de verkeersregels. Als ruimte maken tot een onveilige situatie leidt, dan is het ook voor het voorrangsvoertuig veiliger om even te wachten. Wees er altijd alert op dat er na het passeren van één voorrangsvoertuig meerdere kunnen volgen.

Kijk voor meer informatie over wat je kunt doen als je een hulpdienst tegenkomt op de site van het Instituut Fysieke Veiligheid.

Delen