Wijkbrandweermannen Joost en Hans de wijk in

‘Persoonlijk advies dat werkt’

Een heftige brand in de straat met dodelijke afloop. Het heeft een enorme impact op de buurt. De Huizer Wijkbrandweermannen Joost Schaapherder (44 – linker foto) en Hans Schotsman (57 – rechter foto) besloten na een brand op de Delta met hun voorlichtingsaanhanger de wijk in te gaan. “Met heel veel resultaat. Wij hebben het dan niet over de oorzaak van de brand, maar wel over de brandveiligheid bij de mensen zelf in huis. Heb je wel rookmelders hangen en werken deze nog wel”, vertelt Hans. De komende weken geven zij veel advies op het gebied van de naderende rookmelderverplichting die 1 juli 2022 ingaat.

Met het doel om de brandveiligheid bij mensen thuis te vergroten werden de twee ervaren brandweermannen vanaf 2019 ‘de straat’ op gestuurd. Als Wijkbrandweermannen in Huizen zijn ze nu bijna drie jaar aan de slag. Maar daarvoor waren ze beide ook al als brandweervrijwilliger actief en werken ze op de afdeling Risicobeheersing van Brandweer Gooi en Vechtstreek. Beiden brengen ze tientallen jaren ervaring met zich mee.

Woningchecks

Die ervaring gebruiken ze weer in de voorlichting die ze geven aan inwoners. Als Wijkbrandweerman geven ze advies tijdens persoonlijke woningchecks, maar geven ze ook presentaties aan Buurtpreventieverenigingen. Of trekken de wijken in met hun voorlichtingsaanhanger. Dat gaat niet alleen over rookmelders, maar ook over andere zaken zoals zichtbaarheid van huisnummers, auto’s die per ongeluk op brandkranen zijn geplaatst.

Joost: “En er is tegenwoordig zoveel te koop. Zoals rookmelders die je kunt koppelen aan die van de buren. Heel fijn als je buurman of buurvrouw niet zelfredzaam is. Maar ook speciale hulpmiddelen voor als je slechthorend bent. Wij helpen mensen met een vrijblijvend advies over wat voor hen geschikt zou zijn.”

Erop uit

Ze zijn in de afgelopen jaren al veel tegen gekomen en kunnen ook putten uit zaken die zij meegemaakt hebben in hun functie als brandweervrijwilliger. Overbelaste stekkerdozen die tot brand leiden, vluchtroutes die niet vrij zijn. Rookmelders die er wel hangen maar niet werken. Hans: “Zo mochten we een keer kijken op een boot in de haven. De rook- en koolmonoxidemelders waren al jaren niet meer getest en niet meer goed. Na mijn advies zijn ze meteen even naar de bouwmarkt gelopen voor nieuwe.”

Als corona niet zijn intrede had gedaan waren de Wijkbrandweermannen er nog meer op uitgetrokken. Joost: “Dan hadden we graag vaker op markten gestaan, meer de wijken ingegaan.” Toch krijgen ze vaak vragen via Facebook of mail. Joost: “Ook na een kort artikel in de krant is er altijd wel iemand die reageert. Al is het maar dat ze ons nu herkennen van de foto’s. Maar daar zijn we blij mee. Want daardoor komen we makkelijk in gesprek met inwoners. En als je dan verder vraagt leer je diegene beter kennen en kun je vanuit zijn of haar perspectief advies geven. Dat werkt.”

Meer informatie over de rookmelderverplichting staat op www.rookmelders.nl. Een andere brandende vraag? De Wijkbrandweermannen in Huizen zijn bereikbaar via wijkbrandweer-huizen@brandweergooivecht.nl.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box