Wijkbrandweerman Hans Schotsman op pad voor advies

‘Meer rood op straat werkt’

Is het schoorsteenkanaal wel geveegd voor het stookseizoen? Staan er geen brandbare materialen dichtbij het gasfornuis? Hangen er rookmelders in huis? Waar brandweerman Hans Schotsman ook komt, hij kijkt altijd even om zich heen. De 57-jarige Laarder deed dat al jaren uit zichzelf, maar is sinds drie jaar ook officieel Wijkbrandweerman in Laren. “Meer ‘rood op straat’ werkt, mensen weten mij goed te vinden voor vragen.” Die vragen komen er op dit moment volop nu per 1 juli 2022 er een rookmelderverplichting is.

Een simpele kop koffie voor een oefenavond van Brandweer Laren ontaardt bij Hans al snel in een mini-consult ‘brandveilig leven’. Terwijl hij als oefenleider staat te wachten op de ploegen die komen oefenen, geeft hij de bewoners van het oefenobject nog kort advies. Over stekkerdozen die een groot gevaar kunnen vormen als er meerdere aan elkaar gekoppeld zijn. Over het opladen van telefoons met ondeugdelijke stekkers.

Bewust

Maar ook vertelt hij het verhaal van een nog warme barbecue achterlaten onder een afdak met rieten kap. En niet voor niks, want de brand die daarop volgde staat bij hem nog in het geheugen gegrift. Hij is ervan overtuigd dat het werkt: persoonlijk preventie-advies. “Mensen worden zo bewust en dat leidt tot minder branden.”

Hans kan daarbij putten uit tientallen jaren ervaring als manschap en bevelvoerder bij het brandweerkorps in Laren. Een vrijwillige functie waarmee hij twee jaar geleden stopte. “Toen zag ik de functie voor Wijkbrandweerman voorbij komen. Eigenlijk deed ik dat al deels in de praktijk; voorlichting geven bij zorginstellingen in Laren en iedereen kreeg van mij op zijn of haar verjaardag in plaats van een bos bloemen altijd een rookmelder”, lacht hij. Het tekent zijn betrokkenheid bij de preventiekant van het brandweervak. Daarnaast is hij ook alweer 20 jaar werkzaam bij de afdeling Risicobeheersing van Brandweer Gooi en Vechtstreek.

Vertrouwen

De afgelopen jaren stond hij als Wijkbrandweerman samen met de politie op de markt, gaf preventietips aan Buurtpreventieverenigingen en kwam bij tientallen Laarders over de vloer. “Je komt dan overal. Van de meterkast tot in de slaapkamer. Mensen vertrouwen je. Daarom dragen wij ook altijd legitimatie bij ons en dragen ons uniform.”

Hans kijkt dan, onder andere doormiddel van een checklist, naar de brandveiligheid in huis, maar ook worden andere zaken meegenomen, zoals valpreventie en vluchtveiligheid. Vanwege corona lukt het niet om alle geplande voorlichtingsbijeenkomsten door te laten gaan. Daarom is Hans ook actief op Facebook, Twitter en schrijft artikelen voor kranten. “Mensen leren je kennen op die manier. Daardoor word ik ook weer aangesproken op straat. Uiteindelijk gaat het allemaal om een stuk bewustwording. Word je op tijd gealarmeerd als er brand is? Kun je wel veilig naar buiten? Het is dankbaar werk om te doen”, besluit hij.

Meer informatie over de rookmelderplicht staat op www.rookmelders.nl. Ook een brandende vraag aan Hans? Of interesse in een woningcheck? Wijkbrandweer Laren is bereikbaar via 06-13422746 en wijkbrandweer-laren@brandweergooivecht.nl.

 

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box