Wijkbrandweer Johan Landwaart voor advies en woningcheck

‘Dat praatje is ook belangrijk’

Twee jaar geleden stond hij tussen de potten pindakaas in zijn supermarkt vragen te beantwoorden over de plaatsing van rookmelders en inmiddels doet Wijkbrandweerman Johan Landwaart het bij de mensen thuis. “Of gewoon als ik mijn gras sta te maaien thuis. Dan is het van ‘hé Johan heb je even’”, lacht de 53-jarige Kortenhoever. Vanaf 1 juli is het hebben van een werkende rookmelder op elke verdieping van je woning verplicht. De Wijkbrandweer in Gooi en Vechtstreek staat klaar om vragen hierover te beantwoorden.

In ’s-Graveland, Ankeveen en Kortenhoef is dat Johan Landwaart. Hij zit al ruim 27 jaar bij Brandweer ’s-Graveland en is voormalig eigenaar van de plaatselijke supermarkt en dus inmiddels geen onbekende meer in zijn buurt. Behalve advies geven over het plaatsen van rookmelders voert hij ook woningchecks uit op aanvraag van inwoners, thuiszorg of woningcorporatie.

Hulpverlener

Zo kwam hij op verzoek van een woningcorporatie binnen bij een woning waar de spullen overal opgestapeld lagen. “Ik kan iemand daarmee niet helpen, ben op zo’n moment ook geen handhaver, maar hulpverlener in de breedste betekenis van het woord. Ik ben er voor zijn veiligheid en die van de buren.” Naast het geven van tips, werden rookmelders opgehangen en komt Johan nog af en toe langs voor een praatje en controle van de vluchtweg. “Ik ben ook repressief brandweerman en wil het liefst niemand dood zijn of haar huis uithalen.”

Welkom

Elke Wijkbrandweerman mag zijn of haar eigen invulling geven aan de functie. “Het liefst maak ik van onze brandweerkazerne een wijkgerichte post waar mensen altijd welkom zijn, bijvoorbeeld voor voorlichtingsbijeenkomsten, spreekuren van wijkagenten of zorg. Het was ook de bedoeling dat we dat zouden worden, maar toen kwam corona om de hoek. Ook ben ik iemand die graag één op één advies geeft. Als mensen dat willen in hun woning. Dan zie ik meteen meer dan alleen die rookmelder. Ook de aan elkaar gekoppelde stekkerdozen waar veel meer Watt op staat dan die stekkerdoos aankan. Vluchtroutes die niet vrij zijn van spullen.”

Praatje

De functie Wijkbrandweerman vervult hij naast zijn werk voor de afdeling Operationele informatievoorziening van Brandweer Flevoland. Daarnaast is hij vrijwillig brandweerman in ’s-Graveland en is hij ook postcoördinator van die brandweerkazerne. In al die functies is het menselijke aspect de overeenkomst. “Dat vond ik al het leukst in mijn werk als supermarkteigenaar. Ook Wijkbrandweerman heeft dat in zich. Het is niet alleen de woningcheck of dat advies maar het heeft ook een sociale functie. Dat praatje, mensen aanhoren is ook belangrijk.”

Voor alle veelvoorkomende vragen over de rookmelderverplichting: www.rookmelders.nl. Johan Landwaart is Wijkbrandweerman voor ’s -Graveland, Kortenhoef en Ankeveen en bereikbaar via 06-10318369 en wijkbrandweer-graveland@brandweergooivecht.nl.

 

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box