Wijkbrandweer Edo Brouwer geeft voorlichting over rookmelderplicht

‘Een luisterend oor bieden heeft een groot effect’

Mag hij ook in de keuken? Waar hang ik hem precies? Het gaat natuurlijk over de rookmelder. Vanaf 1 juli is het hebben van een rookmelder op elke verdieping van je woning verplicht. De Wijkbrandweer in Gooi en Vechtstreek bestaat precies drie jaar en staat klaar om vragen te beantwoorden, zo ook de Hilversumse Wijkbrandweerman Edo Brouwer.

Televisies, drogers, volgepropte schuurtjes… In zijn carrière als beroepsbrandweerman bij de 24-uursdienst in Hilversum heeft Edo Brouwer (45) alles wel een keer in brand zien staan. Maar met net zoveel bevlogenheid als hij die branden blust staat hij ook op de stoep voor een woningcheck. Want sinds 2019 is hij ook Wijkbrandweerman bij Brandweer Gooi en Vechtstreek.

Dat doet hij in Hilversum, samen met drie andere collega’s. De plaats is gezien de grootte onderverdeeld onder drie Wijkbrandweermannen. Waarbij Edo de enige is die nog beroepsmatig op de uitruk zit. “Ik ben misschien niet het doorsnee type Wijkbrandweerman. Maar dit is wel echt op mijn lijf geschreven. Iemand een luisterend oor bieden, dat is maar een kleine moeite maar heeft vaak een groot effect. Ook als Wijkbrandweerman is mijn drive het sociale aspect, echte gesprekken met mensen voeren en zo mensen bewust van brandveiligheid maken. Daar hoop ik winst te behalen.”

Bekend

Als geboren en getogen Hilversummer kent hij alle wijken wel en met een vader en moeder die bij de brandweer werkten is die wereld ook geen onbekende. Na de mavo volgt de marine. Als hij een iets regelmatiger leven wil komt hij uit bij de brandweer. Eerst in Almere, later als vrijwilliger en beroeps in Hilversum.

Dat dat hij naast zijn werk dat hij dan al uitvoert voor de afdeling Opleiden en Oefenen bij Brandweer Gooi en Vechtstreek. In die hoedanigheid komt hij ook bij menig (oefen)pand over de vloer. Het levert hem kennis en ervaring op die hij nu ook inzet als Wijkbrandweerman. Hij doet dat in de wijken Oost en Noord-Oost, postcodegebied 1221 tot en met 1223.

In die buurt is hij het aanspreekpunt. Zowel voor particulieren die een woningcheck willen laten doen, maar ook woningcorporaties en (thuis)zorg weten hem te vinden. “Ik geloof enorm in dit concept, we helpen elkaar en maken gebruik van elkaars netwerk. Zo kwam ik laatst bij een oudere man over de vloer. Eigenlijk wilde hij niemand zien, maar de zorg had aan de bel getrokken. Het hele huis van die meneer stond vol met spullen. Ik mocht wel even binnen komen. We maakten een praatje en ik heb hem kunnen overtuigen van rookmelders en die hangen er nu ook.”

Heftig

Een tijd geleden was er een heftige en fatale woningbrand in zijn eigen woonwijk Kerkelanden. Buren spraken hem aan op straat. “Dat ze het zo heftig en erg vonden. Ik heb toen gevraagd of ze zelf weleens nadachten over brandveiligheid… Ik denk dat de bouwmarkt daarna goede zaken heeft gedaan met de verkoop van rookmelders…”, vertelt hij.

Ook een brandende vraag over rookmelders? Kijk op www.rookmelders.nl of mail Edo via wijkbrandweer-hilversum@brandweergooivecht.nl.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box