Loosdrechtse Wijkbrandweerman Remco Peelen

‘Altijd op straat zijn werkt’

De brandweerrode bus wordt langs de stoep geparkeerd, de zwaailichten gaan aan en al snel staan er buurtbewoners voor zijn neus. Een goed moment voor de Loosdrechtse Wijkbrandweerman Remco Peelen (51) om een gesprek aan te knopen over brandveiligheid. “Altijd op straat zijn werkt”, zegt hij. Vanaf 1 juli is het verplicht om een rookmelder op elke verdieping van je huis te hebben en de Wijkbrandweer in Gooi en Vechtstreek staat paraat om vragen te beantwoorden.

Remco is Wijkbrandweerman in Loosdrecht, maar is bijna overal in de regio wel te vinden. Zijn dagelijks werk is het inspecteren van de bluswatervoorziening van Brandweer Gooi en Vechtstreek, waaronder de brandkranen en -putten. Daarvoor rijdt hij rond in een brandweerbus. “Ze wilden met de Wijkbrandweer meer rood op straat, nou dat is met mij wel gelukt”, lacht de 51-jarige.

Nacht en ontij

Naast de spontane gesprekken op straat komt hij als Wijkbrandweerman ook bij de mensen thuis. Na een heftige brand op de Rading bezocht hij zo’n dertig buurtbewoners. “Die mensen moesten toen bij nacht en ontij hun huis uit. Na afloop waren er veel vragen en zorgen. Wij hebben die toen beantwoord en meteen tips gegeven over brandveiligheid: het belang van rookmelders, sleutels op een vaste plek en het kennen van je vluchtroute.”

Tot een aantal jaar geleden was Remco vrijwillig brandweerman bij post ’s-Graveland. Hij begon in 1997. “Ik was in diezelfde periode ook postbode. Ik had een afspraak: als de pieper ging mocht ik mijn post laten vallen. Dan reed ik mijn fiets met post zo de kazerne in en ging ik mee op de uitruk. Ik heb ooit een boze burgemeester Kozijn gehad. Die zat op belangrijke post te wachten en ik was uren te laat. Totdat ik hem vertelde dat ik zojuist eerst geholpen had bij een ernstig ongeluk…”

Ervaring

De brandweerhobby bleek moeilijk te combineren met zijn latere werk, een eigen bedrijf in ballondecoraties, dus stopte hij daarmee. Maar hij bleef bij de brandweer werken om de bluswatervoorziening te controleren. Wijkbrandweerman is daar nu bijgekomen.

“Ik gebruik al mijn ervaringen uit het verleden in de gesprekken die ik nu voer. Mensen beseffen helemaal niet dat ze in hun slaap echt niks ruiken en ze een rookmelder nodig hebben om wakker te worden. Het is allemaal een stuk bewustwording.”

Daarvoor gebruikt hij praktische voorbeelden. “Waarom zou je je elektrische fiets altijd aan de lader hebben? Kun je het opladen niet programmeren? Dat scheelt stroomkosten en de kans dat je schuur afbrandt is kleiner. Ik heb ook weleens iemand geblinddoekt door zijn eigen huis laten lopen. Vluchten tijdens brand als je niks ziet valt niet mee.”

Vragen over de rookmelderplicht? Kijk op www.rookmelders.nl of neem contact op met Remco Peelen: 06 11715473 of wijkbrandweer-loosdrecht@brandweergooivecht.nl.

 

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box