Achter de voordeur met Wijkbrandweerman Jeroen Wiegers

‘Pas als je achter de voordeur komt zie je de gevaren’

Een volle trap, verlengsnoer op verlengsnoer aangesloten. Geen rookmelder en koolmonoxidemeter in huis. “Pas als je achter de voordeur komt zie je de gevaren.” Aan het woord is Wijkbrandweerman Jeroen Wiegers (43). Al bijna twee jaar komt hij in Hilversum-Zuid-Oost bij inwoners om advies te geven over brandveilig leven. De komende weken is hij vooral druk met vragen beantwoorden over de rookmelderplicht die 1 juli 2022 ingaat.

Branden, reanimaties, zware ongevallen, Jeroen Wiegers heeft in twintig jaar uitrukdienst bij Brandweer Hilversum genoeg ervaring opgedaan. Maar hij koos er in 2019 bewust voor om over te stappen naar de afdeling Risicobeheersing. “Ik heb altijd de behoefte gehad om nieuwe dingen te leren en ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Maar ik wilde wel graag bij de brandweer blijven. Het is een dynamische omgeving waar je je nooit verveelt en iedereen werkt hier vanuit een bepaalde passie”

Signaleren

Voor Risicobeheersing controleert hij bedrijven. Toen de functie van Wijkbrandweer in 2019 vrij kwam solliciteerde hij daar ook op. “Het is erg leuk om ook bij inwoners achter de voordeur te komen. Zo stond ik laatst met mijn potlood kruisjes op plafonds te tekenen waar de rookmelders moesten komen. Een andere keer zat ik aan de keukentafel bij een mevrouw die twijfelde over het afgaan van haar CO-meter. Samen vonden we de oorzaak.”

De vragen komen direct bij hem via telefoon of mail, maar daarnaast krijgt Jeroen ook vragen via zijn netwerk: buurtcoördinatoren, Versa Welzijn en de wijkagent. “Mensen die het soms het hardst nodig hebben bellen ons niet zelf. Ons netwerk signaleert dan iets, er zijn twijfels over de brandveiligheid in huis en word ik gevraagd een kijkje te komen nemen. Dat is gratis en op vrijblijvende basis. Dat werkt.”

Vlammen

Dat het nodig is weet hij als geen ander. Zijn ervaring vanuit de uitrukdienst gebruikt hij nu weer in zijn voorlichting. “Mensen hebben het idee dat ze nooit brand zullen krijgen. Maar als ze dan bij de buren aan de overkant de vlammen uit de dakkapel hebben zien slaan vanwege een brand in de wasdroger, dan komen de vragen vaak wel. Mijn advies is dan vaak: plaats rookmelders, want brand kun je niet altijd voorkomen maar met rookmelders ontdek je een beginnende brand op tijd en heb je meer tijd om nog te vluchten.” Slachtoffers voorkomen is dan ook het primaire doel van de Wijkbrandweermannen in Hilversum.

Effect

Naast Jeroen zijn ook Edo Brouwer en René Wollaars actief als Wijkbrandweerman in de Mediastad. De laatste startte al in 2017 met de pilot maar na groot succes werd deze uitgerold door de hele regio. “We waren net lekker aan het opbouwen en toen kwam corona. We zijn doorgegaan, hebben veel online overleggen gehad met ons netwerk. Maar andere voorlichtingsactiviteiten hebben vaak stilgestaan. Dat is jammer, want live maak je makkelijker contact”, ervaart Jeroen.

Voor algemene vragen over de rookmelderplicht: www.rookmelders.nl. De Wijkbrandweermannen in Hilversum zijn bereikbaar via wijkbrandweer-hilversum@brandweergooivecht.nl.

 

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box