Ervaar het brandweerwerk tijdens de open oefenavond

Leuk dat je onze oefenavond wilt bezoeken! Je kunt je opgeven via het aanmeldformulier op deze pagina. Alle oefenavonden starten om 20.00 uur en duren tot ongeveer 21.30 uur. Het adres van de kazerne vind je op deze website bij de betreffende post.

Wil je eerst meer lezen wat erbij komt kijken om vrijwilliger te worden? Lees dan hieronder verder.

Werken als brandweervrijwilliger

Vrijwilligers bij de brandweer hebben verschillende achtergronden en oefenen verschillende beroepen uit, maar één ding hebben ze gemeen: het zijn mensen die zich lokaal willen inzetten voor anderen in hun omgeving en onder niet-alledaagse omstandigheden hulp willen en kunnen verlenen. Vrouwen en mannen die dit belangrijke werk willen doen naast hun dagelijkse baan. Als vrijwilliger op één van onze posten ben je onderdeel van een gedreven team dat gezamenlijk oefent en uitrukt en zo een grote maatschappelijke bijdrage levert. Je bent van onschatbare waarde!

Het werk

Als vrijwillig brandweerman/-vrouw houd je je bezig met brandbestrijding en hulpverlening. Zoals bij de meeste mensen bekend is rukt de brandweer uit als er brand is, maar je doet veel meer! Voorbeelden zijn een ongeluk waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen, mensen die vastzitten in een lift, een auto die in het water ligt of mensen die bekneld zitten in hun auto na een ongeval. In alle gevallen bieden wij hulp, maar ook als er dieren in benarde situaties verzeild zijn geraakt komen wij helpen. Kortom, het brandweerwerk is erg veelzijdig.

Combineren met baan en privé

Alle vrijwilligers combineren hun werk bij de brandweer met hun dagelijkse baan, studie of gezinsleven. Dit lijkt misschien lastig, maar blijkt voor velen goed te combineren. Veel werkgevers staan hiervoor open wanneer je er goede afspraken over maakt. Ook kun je zelf plannen wanneer je voor de brandweer beschikbaar bent en wanneer niet.

Dichtbij wonen of werken

Als brandweervrijwilliger moet je binnen 4 minuten bij de kazerne kunnen zijn. Elke seconde telt immers wanneer er iets aan de hand is. Dit betekent dat je in de buurt van de kazerne moet wonen óf werken. Wist je dat de meeste kazernes ook beschikken over goede werkplekken? Handig dus, wanneer je veel thuis werkt, studeert of ZZP’er bent.

De opleiding

Ongeveer twee keer per jaar start er een klas voor de opleiding tot manschap bij de brandweer. Meestal is dit in maart of september. Gemiddeld wacht je zo’n twee tot zes maanden tot je kunt starten met je opleiding. Dit heeft ermee te maken dat je al voor je opleiding naar de wekelijkse oefenavonden toegaat om te ervaren of het werk voor de brandweer echt bij je past.

Als brandweervrijwilliger volg je dezelfde opleiding als de beroepsbrandweer. Je doet immers precies hetzelfde werk, maar dan op oproepbasis. De avondopleiding duurt twee jaar. Je hebt dan elke week een avond les, behalve tijdens de schoolvakanties. Er is ook een dagopleiding, je volgt dan de hele dag les. De opleiding duurt dan ongeveer een jaar.

Oefenavond

Tijdens je opleiding en daarna oefen je een keer per week met alle vrijwilligers van de post. Dit zijn leerzame en gezellige avonden. Met de oefenavonden houd je je vaardigheden op peil en is er na afloop altijd wel tijd voor een drankje en gezelligheid.

Vergoeding

Wist je dat je voor je werk als brandweervrijwilliger ook een vergoeding krijgt? Je ontvangt bijvoorbeeld een vergoeding voor onder andere het oefenen en wanneer je een uitruk hebt. Gemiddeld ligt dit tussen de 250 en de 450 euro per maand.

Vragen

Onze vrijwilligers vertellen je tijdens de open oefenavonden graag alles over het brandweerwerk. Twijfel je nog en heb je vragen? Stel ze dan gerust zodat je een goed beeld krijgt van of het brandweervrijwilliger worden iets voor jou is.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box