Jeugdbrandweer, iets voor jou?

Ben je tussen de 11 en 18 jaar? Dan kun je bij de Jeugdbrandweer om kennis te maken met het werk dat een brandweerman of -vrouw doet. Je krijgt les in bijna alles wat met de brandweer te maken heeft en je doet mee aan wedstrijden. En als je het leuk vindt, kun je later naar de echte brandweer. In Gelderland-Zuid hebben Beuningen, Buren, Culemborg, Geldermalsen, Haaften-Neerijnen, Maasdriel, Neder-Betuwe en Tiel een jeugdbrandweer.

Om een indruk te krijgen hoe het is om nu al bij de brandweer te zitten vertellen jeugdbrandweerliedern over hun avonturen:

"Branden blussen vind ik het leukst"  
Maartje van Heel, jeugdbrandweer Maasdriel

Maartje van Heel is 10 jaar, woont in Hedel en is sinds januari 2009 jeugdbrandweerlid bij Maasdriel. Zij is bij de jeugdbrandweer gekomen via haar moeder en haar zus. Haar zus zit ook bij de jeugdbrandweer en haar moeder bij de brandweer voor volwassenen. Van hun heeft ze leuke verhalen gehoord en heeft ook een paar keer een kijkje bij hun mogen nemen. Dat vond Maartje wel leuk en ze besloot om ook bij de brandweer te gaan. Op de vraag waarom ze de brandweer zo leuk vond, zei ze: "Omdat ik het branden blussen leuk vind, maar ook omdat je mensen redt." Elke maandagavond traint Maartje bij de brandweer om haar vaardigheden te ontwikkelen in verschillende onderdelen en om zich voor te bereiden op de wedstrijden. Hierbij zit ze in een leuke ploeg met 8 mensen. "Tijdens zo'n training leer ik hoe ik de slang uit moet rollen, hoe ik de slang moet gooien, hoe ik slachtoffers moet redden, hoe ik naar commando's moet luisteren en hoe ik in een zo'n korte mogelijke tijd de brand kan blussen." Dat laatste vindt Maartje overigens het leukste onderdeel. Zaterdag 7 maart 2009 heeft Maartje haar eerste wedstrijd. Ze vindt het spannend, maar ze heeft er heel veel zin in! 

"Uiteindelijk doe je wat de 'grotere brandweermannen' doen"
Mitra Tolen, jeugdbrandweer Maasdriel

Mitra Tolen is 14 jaar, woont in Hedel en is sinds zijn elfde jeugdbrandweerlid bij Maasdriel. Hij is bij de jeugdbrandweer gekomen via de kindervakantieweek waar hij 3 jaar geleden aan deelnam. De kindervakantieweek bestond uit sport en spel. Aan het eind was er een groot vreugdevuur wat de jeugdbrandweer 'onder controle moest houden'. Hij vond dit ook wel leuk om te doen mitrabrandweer.jpg (15 Kb)en heeft zich er toen voor aangemeld. Mitra leert hoe hij de slangen uit moet rollen, hoe de slangen op de brandweerkranen bevestigd moeten worden en hoe de verdeelstukken aangesloten moeten worden. Ook leert hoe het afleksysteem in elkaar zit en wat hij moet doen in verschillende aanvalssituaties. Mitra zegt: "Ik vind de brandweer zo leuk omdat je uiteindelijk gaat doen wat de 'grotere brandweermannen' doen en omdat het een heel energiek beroep is." Om bij de jeugdbrandweer te komen hoefde Mitra geen toelatingstest te doen.

"Bij de jeugdbrandweer werken wij met twee teams. Deze bestaan uit ongeveer 20 personen. Je hebt de jeugd en de aspiranten. De jeugd valt in de leeftijdscategorie 11-15 jaar en de aspirant van 15-18 jaar," vertelt Mitra. Om de vaardigheden als jeugdbrandweerlid onder de knie te krijgen is het belangrijk om trainingen te volgen. Hiermee worden ze ook voorbereid op de verschillende wedstrijden. "Elke week trainen wij een uur op maandagavond. Nu er op 7 maart een wedstrijd is trainen wij de komende weken wat vaker." Tijdens deze wedstrijd krijgen de jeugdbrandweerlieden een brandmelding en is het belangrijk dat de brand in zo'n kort mogelijke tijd wordt geblust. Op de vraag wat hij wilde gaan doen nadat hij de fase van de aspirant is doorlopen, zei Mitra: "Dat weet ik nog niet zo goed. Je kunt namelijk gaan solliciteren naar de brandwacht of een brandweeropleiding gaan volgen. Je kunt dus verschillende kanten op.

 "Op dit moment ben ik bevelvoerder"
Robin de Haas, jeugdbrandweer Maasdriel

Robin de Haas is 13 jaar en woont in Hedel. Hij is sinds twee jaar lid van de jeugdbrandweer Maasdriel. "In Hedel werd er een nieuwe kazerne geopend en ik besloot om daar een kijkje te nemen. Tijdens deze open dag werden er demonstraties gehouden van de jeugdbrandweer. Ik vond dat er heel leuk uitzien." In de kazerne was de mogelijkheid er om je gelijk aan te melden. Robin heeft daar ook gebruik van gemaakt. "Ik vind de jeugdbrandweer leuk, omdat je wedstrijden hebt en omdat het in de buitenlucht is. Na de wedstrijden gaan we ook meestal naar de Mac Donalds." Verder houdt Robin van een teamverband. "Ik zit bij de junioren in een team van acht mensen. Elke maandagavond hebben wij oefenavond en oefenen wij in panden in onze gemeente. Wij hebben vaak nieuwe panden tot onze beschikking dus de inzet is altijd anders." Tijdens de training leert Robin hoe hij slachtoffers moet redden, hoe de inzet moet worden gedaan en hoe hij de slangen uit moet rollen. In de winter leert Robin meestal het theoretische gedeelte. Daarbij leert hij hoe alles heet. "Ik heb alle nummers al een keer gespeeld maar op dit moment ben ik bevelvoeder. We wisselen ook af zodat iedereen elk nummer een keer wordt. In de toekomst wil ik graag bij de vrijwilligersbrandweer. Dat is mijn doel."  

 

 

Delen