Gelderland-Zuid

Voorkom CO-vergiftiging met simpele maatregelen!

Koolmonoxide (CO) is een onzichtbaar en geurloos gas dat gevaarlijk kan zijn als je teveel inademt. In de winter loop je meer risico op koolmonoxidevergiftiging, omdat je minder ventileert en meer stookt. Je kunt CO-vergiftiging voorkomen door enkele maatregelen te treffen. Met onze tips ben je goed voorbereid. Welke tips volg jij op?

Een aantal tips

Alarmeer: Koop koolmonoxidemelders. Zo word je op tijd gewaarschuwd als er te veel koolmonoxide in je huis is.

Controleer: Laat jaarlijks een erkende installateur je cv-ketel, gashaard of geiser nakijken.

Zorg voor goede ventilatie: Zet je raam op een kier of open ventilatieroosters. Ook in de winter is het belangrijk om frisse lucht binnen te laten.

Wil je meer weten over het voorkomen van CO-vergiftiging? Neem een kijkje op www.co-wijzer.nl. Op deze website vind je uitgebreide informatie en handige tips om je huis veilig te houden.

Veilige warme winter

De feestdagen naderen! Heb je al een kerstboom opgezet? Ook tijdens deze feestelijke periode is het belangrijk om op de brandveiligheid te letten. Hier zijn belangrijke tips voor een veilige warme winter en gezellige feestdagen. Waar heb je je kerstverlichting opgehangen en zijn je stekkerdozen nog in orde? Zelfs tijdens de feestdagen kunnen er brandveiligheidsrisico’s zijn. Welke maatregelen ga jij nemen om de feestdagen op een veilige en warme manier te vieren?

 

Tip 1: Zet kaarsen op een stevige, niet-brandbare ondergrond

Kaarsen zorgen voor gezelligheid, maar bij onjuist gebruik kunnen ze gevaarlijk zijn. Om brand te voorkomen, plaats je kaarsen op een stevige, niet-brandbare ondergrond. Zet geen echte kaarsen in de kerstboom of kerststukjes; kies liever voor nepkaarsen, zoals LED-kaarsen. Blaas de kaarsen uit als je de ruimte verlaat.

Tip 2: Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is vanaf de straat

Als je je huis versiert voor Kerstmis, is dat heel gezellig! Zorg er echter voor dat je huisnummer ook in het donker goed zichtbaar blijft vanaf de straat. Zo kunnen hulpdiensten je snel vinden als dat nodig is.

Tip 3: Gebruik één verlengsnoer per stopcontact

Tijdens de feestdagen heb je vaak verlengsnoeren nodig, bijvoorbeeld voor kerstboomverlichting of een gourmetstel. Gebruik altijd slechts één verlengsnoer per stopcontact en koppel geen stekkerdozen aan elkaar. Zo voorkom je brand! Controleer verlengsnoeren die lange tijd niet zijn gebruikt eerst op functionaliteit en de staat van de kabels.

Tip 4: Voorkom oververhitting van de olie tijdens het bakken van oliebollen

Op Oudejaarsdag is het een traditie om oliebollen te bakken. Als je zelf aan de slag gaat, let dan op de temperatuur van de olie. Oliebollen bak je op een temperatuur van 180 graden. Bij een te hete olie bestaat het risico op vlam in de pan. Controleer regelmatig de temperatuur van de olie met een thermometer en laat de olie goed afkoelen na gebruik.

Tip 5: Geef hulpdiensten de ruimte

Tijdens de feestdagen hebben hulpdiensten, zoals de ambulance, politie en brandweer, het extra druk. Help hen hun werk goed te doen door voldoende ruimte te geven en hun aanwijzingen op te volgen. Zo kunnen we blijven zorgen voor goede hulp aan mensen in nood.

Het wordt steeds kouder! De kachels gaan weer aan en we doen van alles om de warmte binnen te houden. Logisch! Stook jij op een slimme, gezonde en (brand)veilige manier? Dit zijn onze belangrijkste tips! Zo kom je veilig en warm de winter door!

Wist je dat schoorsteenbrand de meest voorkomende brand in jouw regio is? Voorkom dat een schoorsteenbrand jou overkomt! Doe jij binnenkort de kachel of haard weer gezellig aan? Denk dan aan de veiligheid en gezondheid van jezelf en van anderen in je huis. Zo heb je een veilige, warme winter!

Met onze tips stook je veilig:

  • Laat je schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenveger
  • Hang een CO- en rookmelder op in ruimte waar je stookt
  • Gebruik schoon en droog hout
  • Stook volgens de Zwitserse stookmethode
  • Ventileer je woning

Tip 1 – Laat je schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenveger

In de wintertijd neemt het aantal schoorsteenbranden toe. Door minimaal jaarlijks je schoorsteen te laten vegen help je een schoorsteenbrand te voorkomen. Laat daarom voordat het stookseizoen begint je schoorsteenkanaal vegen door een erkend schoorsteenveger. Stook je veelvuldig? Nodig de schoorsteenveger midden in het seizoen nog een keer uit. Vind hier jouw match of bel direct je eigen schoorsteenveger.

 

Tip 2 – Plaats een CO- en rookmelder

Plaats een CO-melder aan het plafond in ruimtes waar een kachel of haard staat of een CV-ketel hangt. Bij verbranding van brandstoffen zoals hout, olie of gas kan namelijk CO (koolmonoxide) vrij komen. Komt er een gevaarlijke hoeveelheid CO vrij, dan wil jij op tijd gewaarschuwd worden.

Heb jij al een CO-melder in huis hangen? Super! Steeds meer Nederlanders hebben CO-melders in huis. En dat is niet voor niets. Koolmonoxide wordt ook wel dé sluipmoordenaar genoemd, want je ruikt en ziet het niet. Maar wanneer je het inademt kan het ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Wil je ook andere ruimtes in je woning voorzien van CO-melders? Heel verstandig. Hang ze dan op ademhoogte aan de muur. En als je dan toch bezig bent… je maakt je huis nog veiliger met rookmelders op iedere verdieping (sinds 1 juli 2022 wettelijk verplicht en een hele kleine moeite).

Tip 3 – Gebruik schoon en droog hout

Brand in de schoorsteen kan ontstaan door het gebruiken van verkeerd stookmateriaal, zoals (inpak)papier, stukjes spaanplaat, triplex of kranten. Ook geschilderd of behandeld hout is niet geschikt. Gevaarlijk zelfs, want hierdoor kan in korte tijd een hevige vlam ontstaan. Kies daarom altijd voor droog en onbehandeld hout of pellets. Hout dat minimaal twee jaar is gedroogd brandt het best en is schoner voor het milieu en jouw haard.

Tip 4 – Stook volgens de Zwitserse stookmethode

Luchtig stapelen, wat? Luchtig stoken, ook wel de Zwitserse stookmethode genoemd, is de veiligste manier van stoken. Het werkt zo: stapel het hout van dik naar dun en kruislings en gebruik aanmaakblokjes onder de hoogste laag. Steek het hout van bovenaf aan.

Tip 5 – Ventileer je woning

Zet het raam op een kier of ventilatieroosters open als je gaat stoken. Het voelt misschien tegenstrijdig, want je wilt juist graag de warmte in je woning houden. Maar door te ventileren zorg je voor minder vocht in huis en daardoor warmt je woning sneller op. Ook voorkom je op deze manier koolmonoxidevergiftiging.

Stookwijzer

Het stoken van een vuurtje is natuurlijk gezellig, maar het kan ook overlast geven voor je buren. Check daarom voordat je gaat stoken eerst even de Stookwijzer of meld je aan voor het Stookalert. Het stookalert wordt afgegeven door het RIVM bij ongunstige weersomstandigheden. Dit helpt gezondheidsklachten bij mensen in je omgeving voorkomen!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box