Gelderland-Zuid

Jeugdbrandweer

Jeugdbrandweer, iets voor jou?

Jeugdbrandweer Gelderland- Zuid kent vanaf 1 januari 2019 negen jeugdbrandweerposten: Beuningen, Culemborg, Geldermalsen, Hedel, Herwijnen, Tiel, Waardenburg, Maurik en Ochten.

Wat doen de leden van de jeugdbrandweer?

De verschillende jeugdbrandweerposten oefenen wekelijks op hun eigen post. Daar wordt zowel de theorie als praktijk behandeld. Tijdens de theorielessen leren de jeugdleden de theorie achter de brandweer, tijdens de praktijk worden vooral brandinzetten behandeld. Tijdens de praktijkoefeningen wordt er gebruik gemaakt van verschillende blusmaterialen en ensceneringsmiddelen.

Vanaf welke leeftijd mag je bij de jeugdbrandweer?

De jeugdbrandweer kent twee niveaus: junioren van 12 tot 16 jaar en de aspiranten 16 tot 18 jaar.

Er zijn drie verschillende wedstrijdcategorieën: junioren lage druk, aspiranten lage druk en aspiranten hoge druk. Wedstrijden worden zowel regionaal gespeeld als landelijk. Een leuk weetje is dat Gelderland-Zuid hoog scoort op de landelijke wedstrijden.

Nieuwe outfit Jeugdbrandweer Gelderland-Zuid

De afgelopen tijd zijn wij bezig geweest met de uniformiteit bij alle jeugdbrandweerposten binnen de VRGZ. Zo zijn er nieuwe pakken aangeschaft en hebben wij nieuwe helmen. Deze helmen hebben dezelfde kleur als de repressieve helmen binnen de VRGZ. Er is gekozen voor deze kleur omdat ze overdag en ’s avonds goed zichtbaar zijn.

Hoe zit de jeugdbrandweer in elkaar?

Jeugdbrandweer Gelderland-Zuid valt onder de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) en Jeugdbrandweer Nederland. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de jeugdbrandweer om deze samen te voegen met de VRGZ. Daardoor is er veel samenwerking tussen de verschillende jeugdbrandweerposten binnen de VRGZ. Door deze samenwerking kunnen wij gebruik maken van de vakbekwaamheidsvoertuigen en oefenmateriaal.

De jeugdbrandweer is de toekomst!

Jeugdbrandweer Gelderland-Zuid is een belangrijk onderdeel van de VRGZ omdat veel jeugdleden doorstromen naar de repressieve brandweer (75%) en zelfs een deel in vaste dienst komt van de VRGZ of andere regio’s (30%).

Volg Jeugdbrandweer Gelderland-Zuid op social media!

Volg alle ins en outs rondom de Jeugdbrandweer Gelderland-Zuid op onze sociale kanalen. We zijn te vinden op:

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box