Gelderland-Midden

Werk als vrijwilliger bij Brandweer Gelderland-Midden

De brandweer is bijna altijd op zoek naar brandweervrijwilligers. Om branden te bestrijden, mensen in nood te redden en hulp te bieden bij incidenten. Om dat werk te kunnen blijven doen zoeken we brandweervrijwilligers. Vrouwen en mannen die dit belangrijke werk willen doen naast hun dagelijkse studie, baan of andere bezigheden.

Wat doe je als brandweervrijwilliger?

Vrijwilliger zijn bij de brandweer is unieke hobby! Je krijgt de kans om het verschil te maken jouw omgeving en wordt al snel onderdeel van de ‘brandweerfamilie’. Voor jouw werk ontvang je een financiële vergoeding, dus eigenlijk is de term ‘vrijwilliger’ niet helemaal op zijn plaats.

Als je bij de brandweer zit, dan oefen je regelmatig met jouw ploeg op scenario’s die je tijdens een echte inzet kunt tegenkomen. Daarnaast kun je overdag en/of ’s nachts worden opgeroepen voor een incident.

Wat vragen we van je?

 • Je bent minimaal 18 jaar en woont en/of werkt in de omgeving van een van onze brandweerkazernes.
 • Je beschikt over minimaal VMBO werk- en denkniveau.
 • Je bent overdag beschikbaar om uit te rukken.
 • Je bent accuraat, stressbestendig en kan goed samenwerken.
 • Je hebt een goede gezondheid (lichamelijk en geestelijk) en conditie.

Zo werkt het om vrijwilliger te worden

Stap 1. Neem contact met ons op

Stap 2. Start selectieproces

Nadat jij interesse hebt getoond via ons aanmeldingsformulier, start jouw selectieproces bij een kennismakingsgesprek met de ploegcommandant of informatieavond op jouw lokale post. Tijdens dit gesprek of informatiemoment krijg je informatie over wat de taak brandweervrijwilliger inhoudt, wat de organisatie van je verwacht en wordt bepaald of je wordt uitgenodigd voor een formeel sollicitatiegesprek.

Het sollicitatiegesprek wordt gevoerd met de ploegcommandant en vaak ook samen met de Coördinator incidentbestrijding en/of een ploeglid. Tijdens dit gesprek worden onder andere de aanstellings- en beschikbaarheidseisen met je besproken.

Na dit gesprek loop je een periode van minimaal 3 tot 6 maanden mee op de brandweerpost. Tijdens deze periode bezoek je de wekelijkse oefenavonden, om zo goed kennis te maken met de post en een goed beeld te krijgen van het werk als brandweervrijwilliger. Gedurende de meeloopperiode word je ook getest op hoogtevrees, engtevrees en technisch inzicht.

Stap 3. De aanstellingskeuring

Voordat je in dienst komt bij Brandweer Gelderland-Midden word je gekeurd door middel van een aanstellingskeuring. De aanstellingskeuring bestaat uit vier onderdelen, namelijk:

 • Vragenlijst; deze bevat vragen die gezondheidsklachten in kaart kunnen brengen.
 • Biometrisch onderzoek; dit onderzoek wordt uitgevoerd door een doktersassistent. In dit onderzoek worden onder andere je ogen, gehoor, bloeddruk getest en gemeten en wordt gekeken naar je lichaamsbouw.
 • Brandbestrijdingstest; dit is een fysieke test bestaande uit acht onderdelen.
 • Traplooptest; dit is ook een fysieke test waarbij je 105 traptreden moet stijgen binnen twee minuten met twintig kilogram dragend, verdeeld over twee handen.

Omdat je nog geen brandweeropleiding hebt gedaan, wordt zowel de brandbestrijdingstest als de traplooptest uitgevoerd in sporttenue met over je neus en mond een stofmasker. Dit stofmasker heeft als doel om het gebruiken van ademlucht na te bootsen. Wanneer je de vier onderdelen van de aanstellingskeuring hebt uitgevoerd, beoordeelt de keuringsarts of je geschikt bent voor de functie.

Als je de aanstellingskeuring met goed gevolg hebt doorlopen dan wordt voor alle nieuwe brandweervrijwilligers een introductieprogramma georganiseerd. Tijdens dit introductieprogramma krijgen de nieuwe brandweervrijwilligers een breder beeld van het werken bij de brandweer en inzicht in de organisatie. Daarnaast leer je de groep collega’s kennen waar je de opleiding mee gaat doen. Tijdens dit programma wordt de definitieve aanstelling met Brandweer Gelderland-Midden gerealiseerd in de functie van aspirant Manschap A. In deze fase moet dan ook een Verklaring Omtrent Gedrag overhandigd worden.

Stap 4A. De opleiding

De eerste 24 maanden van jouw carrière als brandweervrijwilliger staan in het teken van de opleiding tot Manschap A. Tijdens de opleiding word je binnen vier incidenttypes opgeleid:

 1. Brandbestrijding
  Hier leer je om op een veilige en effectieve manier brand te bestrijden en hulp te verlenen. Ook levensreddend handelen wordt behandeld. Aan het begin van de opleiding start je met kleinschalige incidenten. Naarmate de opleiding vordert, zullen deze incidenten complexer worden.
 2. Technische hulpverlening
  Technische hulpverlening staat in het teken van hulpverlening tijdens een ongeval. Hierbij leer je om te gaan met de verschillende gereedschappen en deze toe te passen in verschillende situaties. Je leert verschillende reddingstechnieken in situaties die steeds complexer worden.
 3. Waterongevallenbestrijding
  Ook het bestrijden van waterincidenten staat centraal. Je leert hier welke hulpmiddelen er zijn en hoe je een incident op het water zo goed mogelijk kunt oplossen.
 4. Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen
  Hier ga je aan de slag met de voorbereiding op incidenten waar gevaarlijke stoffen bij betrokken zijn. Je leert gebruik te maken van de beschikbare hulpmiddelen en reddings- en stabilisatietechnieken.

De opleiding bestaat uit 78 contactmomenten van ongeveer 3 uur per keer. Deze contactmomenten vinden veelal op een doordeweekse avond plaats, maar kunnen soms ook overdag zijn. De totale studiebelasting van de opleiding ligt rond de 370 uur, ofwel gemiddeld 3,5 uur per week.

Stap 4B. Ervaring opdoen

Tijdens je opleiding voor Manschap A ben je als aspirant nog niet (volledig) repressief inzetbaar. De opleiding Manschap A bestaat uit de eerdere genoemde kerntaken en het certificaat ‘reanimatie & AED’. Je kunt tijdens je opleiding al wel vast ervaring opdoen in het brandweervak en hiervoor gelden een aantal spelregels:

 • Na het behalen van het certificaat ‘reanimatie en AED’ mag je naast de dienstdoende bemanning mee uitrukken. Dat noemen we “boven de sterkte uitrukken”. Dit gaat in overleg met jouw ploegcommandant.
 • Wanneer je als extra bemanningslid mee gaat, meld je je bij de bevelvoerder. Je kijkt alleen en je wordt niet ingezet tijdens de uitruk. Het doel is om te ervaren hoe het uitrukken in de praktijk gaat om op die manier goed zicht te krijgen op de werkzaamheden tijdens de uitruk.
 • Als aspirant manschap word je gekoppeld aan de chauffeur-pompbediener van het blusvoertuig en ben je herkenbaar aan een blauwe flap op de bluskleding.
 • Na het behalen van kerntaak 1 mag je als ploeglid mee naar een brand inzet. Overige inzetten alleen boven de sterkte.
 • Na het behalen van kerntaak 2 mag je als ploeglid mee naar brand- en technische hulpverlening inzetten. Overige inzetten alleen boven de sterkte.
 • Na het behalen van kerntaak 3 & 4 mag je als ploeglid mee en ben je volledig inzetbaar.

Praktische informatie

Vergoedingen

Hoewel de term ‘vrijwilliger’ het niet doet vermoeden, krijg je voor alle uren die je voor de brandweer leert, oefent of werkt een vergoeding. De vergoeding bestaat uit een vaste vergoeding en een variabele vergoeding. De vaste vergoeding ontvang je maandelijks achteraf. De variabele vergoedingen voor het oefenen, incidentbestrijding en andere werkzaamheden, ontvang je maandelijks van de twee maanden ervoor.

Verzekeringen

Het werken als brandweervrijwilliger is soms niet zonder risico. Het is daarom ook prettig om te weten hoe je verzekerd bent bij een ongeval. Een ongeval zit in een klein hoekje, dus daarom hebben wij voor elke vrijwilliger een ongevallenverzekering afgesloten. Mocht het gebeuren dat je letsel oploopt of medische hulp nodig hebt, dan kan er aanspraak gedaan worden op de ongevallenverzekering. Daarnaast hebben wij een aansprakelijkheidsverzekering. Mocht er een situatie zijn waarbij schade aan derden is ontstaan, dan kunnen wij aanspraak maken op deze aansprakelijkheidsverzekering.

Nazorg

Bij de brandweer kom je in aanraking met situaties waar anderen voor terugdeinzen. Het is logisch dat deze incidenten soms een grote impact op je kunnen hebben. Na afloop van zo’n ingrijpend incident kan het zijn dat je met negatieve emoties blijft zitten. Onze collega’s van het Team Collegiale Ondersteuning (TCO) staan dan voor je klaar. Zij zijn erin getraind om je te ondersteunen in zo’n situatie en bieden een luisterend oor. Daarnaast zullen ze je helpen met het inschakelen van vervolgstappen wanneer dit nodig blijkt te zijn. Wij zorgen ervoor dat je in goede handen bent.

Rol van de werkgever

Vrijwilliger zijn bij Brandweer Gelderland-Midden betekent niet dat het vrijblijvend is. Er zijn een aantal verplichtingen. Omdat een vrijwilliger bij de brandweer de functie bekleedt naast zijn of haar huidige baan is het belangrijk dat je werkgever weet wat het werk inhoudt en daarover afspraken met jou kan maken.
Brandweer Gelderland-Midden adviseert om vooraf aan je sollicitatie een gesprek te hebben met je werkgever om toestemming te vragen om als brandweervrijwilliger op te treden. Het kan namelijk zijn dat je tijdens je reguliere werkzaamheden opgeroepen wordt voor een incident of dat je gevraagd wordt deel te nemen aan oefeningen. Ondersteuning van je werkgever is daarin van belang.

Brandweervrijwilliger

Regio home Gelderland-Midden
Plaats Regio Gelderland-Midden
Bekijk vacature
Reageer voor 31-12-2024
Opleidingsniveau VMBO
Aantal uur 0 uur
Bekijk vacature
Open
Lees meer over Brandweervrijwilliger
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box