Gelderland-Midden

Tips voor Veilige Feestdagen

De maand december is begonnen en de feestdagen komen in zicht. Misschien staat je kerstboom zelfs al op. Tijdens deze feestelijke periode is het belangrijk om op de brandveiligheid te letten. Hier zijn vijf belangrijke tips voor veilige en gezellige feestdagen. Zo maak je er dit jaar een veilig kerstfeest van. 

Tip 1 – Zet kaarsen op een stevige, niet-brandbare ondergrond

Kaarsen zorgen voor gezelligheid, maar bij onjuist gebruik kunnen ze gevaarlijk zijn. Om brand te voorkomen, plaats je kaarsen op een stevige, niet-brandbare ondergrond. Zet geen echte kaarsen in de kerstboom of kerststukjes; kies liever voor nepkaarsen, zoals LED-kaarsen. Blaas de kaarsen uit als je de ruimte verlaat.

Tip 2 – Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is vanaf de straat

Als je je huis versiert voor Kerstmis, is dat heel gezellig! Zorg er echter voor dat je huisnummer ook in het donker goed zichtbaar blijft vanaf de straat. Zo kunnen hulpdiensten je snel vinden als dat nodig is.

Tip 3 – Gebruik één verlengsnoer per stopcontact

Tijdens de feestdagen heb je vaak verlengsnoeren nodig, bijvoorbeeld voor kerstboomverlichting of een gourmetstel. Gebruik altijd slechts één verlengsnoer per stopcontact en koppel geen stekkerdozen aan elkaar. Zo voorkom je brand! Controleer verlengsnoeren die lange tijd niet zijn gebruikt eerst op functionaliteit en de staat van de kabels.

Tip 4 – Voorkom oververhitting van de olie tijdens het bakken van oliebollen

Op Oudejaarsdag is het een traditie om oliebollen te bakken. Als je zelf aan de slag gaat, let dan op de temperatuur van de olie. Oliebollen bak je op een temperatuur van 180 graden. Bij een te hete olie bestaat het risico op vlam in de pan. Controleer regelmatig de temperatuur van de olie met een thermometer en laat de olie goed afkoelen na gebruik.

Tip 5 – Geef hulpdiensten de ruimte

Je wilt natuurlijk niet dat het misgaat, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Ontstaat er brand of is er een andere noodsituatie, bij jou of bij iemand anders? Geef politie, brandweer en ambulance dan voldoende ruimte om veilig te werken en volg hun aanwijzingen op. Zo kunnen de hulpdiensten hun werk goed blijven doen, ook tijdens de feestdagen!

Veilig stoken

Het wordt steeds kouder! De kachels gaan weer aan en we doen van alles om de warmte binnen te houden. Logisch! Alleen hoe verwarm je je woning eigenlijk op een slimme, gezonde en (brand)veilige manier? Bekijk de pagina over veilig stoken!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box