In verwachting of een kindje geboren? Gefeliciteerd!

Je bent in verwachting of hebt onlangs een kindje gekregen. Daarmee ben je onderweg om een expert te worden in alle soorten tafelhoekjes, babyfoons, traphekjes en fleshygiëne om je kindje zo veilig en gezond mogelijk op te laten groeien. Brandveiligheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan er ook bij jullie brand ontstaan met alle nare gevolgen van dien. Gelukkig kun je zelf veel doen om jouw gezin hiertegen te beschermen.

Sluit binnendeuren, plaats rookmelders, maak een vluchtplan

 

Brandveilig op Wij.nl

Kinderen zijn speels en hun gedrag is onvoorspelbaar. Ze kunnen zich plotseling aan van alles vastgrijpen en optrekken waardoor een kaars of een kop hete thee kan omvallen. Wat kun je doen om de (brand)veiligheid in huis voor kinderen te vergroten?

Doe de deur dicht!

deur dicht

Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook beperkt wordt. Je hebt hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten.

Plaats rookmelders!

Klaar

Als je slaapt ruik je niks. Je wordt dus niet wakker van rook. Rookmelders zijn daarom van levensbelang.

Maak een vluchtplan!

vluchtplan mot je oefenen

Bij brand heb je maar weinig tijd om veilig te kunnen vluchten. Maak en oefen na je kraamtijd je vluchtplan.

Brandveilige kraamtijd

Tijdens een zwangerschap en in de kraamtijd komt een kraamverzorgende thuis. Verschillende kraamzorginstellingen in Nederland krijgen uitleg van de brandweer hoe zij gezinnen kunnen adviseren over brandveiligheid. Zij helpen het gezin, adviseren hen én voorkomen waar mogelijk onveilige situaties.

kraamtijd web.jpg

TIP: Voorkom brandwonden

Meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten is jonger dan 5 jaar. In 90% van de gevallen is de oorzaak hete vloeistof zoals thee of koffie. Drink daarom nooit hete thee of koffie met een kind op schoot, zet kopjes altijd midden op tafel en pas op met kaarsen, aanstekers en lucifers.

Koel brandwonden minstens tien minuten met lauw zacht stromend leidingwater en verwijder alleen kleding die niet aan de wond kleeft.

Luiers houden hete vloeistoffen vast, dus trek deze uit om verdere verbranding te voorkomen.

Maak van je roze wolk geen rookwolk!

Zeven makkelijke tips voor een brandveilige omgeving voor jou en je kindje

BVL_Roze-wolk_omslag_1280x720.jpg

Delen