Casus: Redding bij brand

Vlak na oud- en nieuw ontstaat er brand in een keuken. Vermoedelijk heeft de pan met frituurolie vlam gevat. De brand is ontdekt door de buurman, die een brandlucht rook in zijn eigen huis. Toen de buurman buiten ging kijken zag hij direct zwarte rook uit het afzuigkanaal van de afzuigkap komen. Hij zag dat de brand woedde op het aanrecht.

Twee buurmannen zijn binnen geweest om te kijken of de brand nog te blussen was. Tevens hebben ze geprobeerd met aanroepen de bewoner naar beneden te krijgen.

De bewoner, die op dat moment op zijn zolderkamer was, heeft nog geprobeerd om te vluchten maar kwam door de rook niet verder dan de eerste verdieping. Hij is daarom teruggegaan naar zijn zolderkamer. Hij heeft vanuit daar de brandweer gebeld.

De centralist adviseerde de jongen om uit de rook te blijven en te zorgen dat hij zichtbaar was voor de aanrijdende brandweer. Daarop is de jongen uit het dakraam gaan hangen, waar hij voldoende frisse lucht kon krijgen tot hij kon worden gered.

De brandweer heeft de bewoner met behulp van een vluchtmasker veilig van de zolder kunnen halen. De brand was snel geblust. Tot aan de redding heeft de centralist de bewoner aan de telefoon gehad. De bewoner vond het fijn dat hij de gehele tijd de centralist van de brandweer aan de telefoon heeft gehad. Op deze manier werd hij gerust gesteld.

Tip:

  • Laat nooit pannen onbeheerd achter
  • Plaats rookmelders om tijdig gewaarschuwd te worden als het mis gaat.

Delen