Casus: Brand horecagelegenheid

In de afgelopen periode is er brand geweest in de keuken bij een horecagelegenheid in de regio Gelderland-Midden.

Een medewerker van de horecagelegenheid heeft op de vrijdagochtend de brand ontdekt. Er was brand achter het stopcontact, zoals te zien op de foto. De brand heeft uiteindelijk veel schade veroorzaakt. De brand heeft zich via de koof kunnen uitbreiden richting het plafond en de vliering erboven.

De meest waarschijnlijke oorzaak is een beschadigde stekker van een boiler in het stopcontact, zie foto. Het vermoeden is dat er een keer spullen van een stelling af zijn gevallen en via de stekker op de grond zijn gevallen.  Er zit een scheur in de stekker en de pennen van de stekker staan scheef. Deze beschadigingen zijn niet veroorzaakt door de brand. Als een stekker niet goed in een wandcontactdoos zit is de verbinding niet 100%. Als hier apparaten op aangesloten zijn die veel stroom afnemen, zoals een boiler, vaatwasser etc., dan kan dit voor zoveel warmteontwikkeling zorgen dat er brand ontstaat. 

Hoe kun je de kans op een brand in je wandcontactdoos verkleinen:

  • Vervang een beschadigde stekker direct.
  • Zorg dat de stekker niet ‘onder spanning’ staat. Bijvoorbeeld als het snoer eigenlijk net te kort is en hierdoor aan de stekker trekt.
  • Overbelast de wandcontactdoos niet door veel stroom vragende apparaten tegelijkertijd op dezelfde wandcontactdoos aan te sluiten en te gebruiken.

Op de rechter foto is versmelting te zien op de uiteinden van de stekkers. Doordat de stekker ‘slecht’ contact maakte in de wandcontactdoos moest alle stroom door een klein oppervlakte lopen. Dit is zo heet geworden (>1000 graden) dat het metaal is gaan smelten. Door de warmteontwikkeling is de brand ontstaan aan de binnenzijde van de wandcontactdoos.

 

 

Delen