Zorgverleners en thuiszorg

Alleen kunnen wij de zelfredzaamheid van zelfstandig wonende ouderen bij brand niet vergroten. Daarom zoeken we partners die meehelpen om de brandveiligheid bij hen thuis te verbeteren. Een thuiszorgmedewerker is een professioneel zorgverlener en met zijn persoonlijke zorg als geen ander in staat zelfstandig wonende ouderen te helpen. Ook op het vlak van brandveiligheid.

Vaak heeft de thuiszorgmedewerker al aandacht voor brandveiligheid, zoals blijkt uit deze film:

De bovenstaande film bewijst dat een brandveilige leefsituatie niet veel moeite hoeft kosten. We willen u daarbij ook helpen en informatie geven om sommige onderwerpen in de praktijk te brengen. Hier ziet u een interactieve film om zelf uw kennis te toetsen over brandveiligheid.

Rookmelders

Naast het rookmelderteam zijn er nog andere mogelijkheden om alarmeringen van rookmelders door te geven. Het vroeg ontdekken van brand is van levensbelang. Zeker als iemand minder mobiel is en meer tijd nodig heeft om te vluchten. Rookmelders mogen dan ook niet ontbreken in huis.

  • Draadloos koppelbare rookmelders is een mogelijkheid om buren in te schakelen door het plaatsen van een rookmelder bij de buren. De rookmelder kunnen onderling gekoppeld worden of met hittemelders. Zo geven alle gekoppelde melders een alarmsignaal af, wanneer één melder een beginnende brand detecteert. Door een radiofrequentie is een aantal brandmelders draadloos koppelbaar.

  • Rookmelders voor doven of slechthorenden. Een rookmelder geeft een luid alarm. Maar als u niet of slecht hoort, wilt u een alarm kunnen voelen of zien. Er zijn rookmeldersystemen speciaal gemaakt voor mensen die minder goed horen. Hiervoor zijn de rookmelders te combineren met een speciale trilplaat en een lichtflits.


U kunt een rookmelderteam inschakelen, die de zelfstandig wonende oudere kan helpen met het ophangen van rookmelders.

 

Als iemand zich echt zorgen maakt of hij wel tijdig kan vluchten door lichamelijke/geestelijke beperkingen dan is de mobiele watermistinstallatie een mogelijkheid om de vluchttijd met ongeveer 15 minuten ter verlengen.

Een praktisch hulpmiddel: de vluchtsleutel. Vraag deze aan bij de brandweer.  

 

 

Informatie over vergrijzing en brandveiligheid

Het Insituut Fysieke Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de invloed van vergrijzing op de brandveiligheid. Hier vindt u een paarduidelijke onderdelen uit het onderzoeksrapport. 

Meer informatie of een afspraak maken met de brandweer: brandveiligleven@vggm.nl

Delen