Napraten helpt

 

 

Collegiale opvang en nazorg

Als brandweerman of -vrouw krijg je te maken met ingrijpende en soms schokkende gebeurtenissen. Deze incidenten vragen veel van je veerkracht. Iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier en je reactie kan per gebeurtenis verschillen. In de folder op deze pagina vind je uitgebreid informatie over hoe je een schokkende gebeurtenis herkent en hoe je daarmee kunt omgaan. Ook krijg je uitleg over opvang, nazorg, professionele hulpverlening en hoe Brandweer Gelderland-Midden dit heeft georganiseerd.

Napraten helptWij vinden eerste opvang vooral iets van collega’s onderling. Terug op de kazerne even een kop koffie met elkaar drinken en het incident samen kort nabespreken. Dit kan met je eigen collega’s direct na een uitruk, maar ook (later) met een collega uit het Collegiaal Brandweer Ondersteuningsteam. Een CBOT-ter is een brandweer collega die hiervoor speciaal opgeleid is en weet wat reacties kunnen zijn op een schokkende gebeurtenis.

Collegiaal Brandweer Ondersteuningsteam
Heb je een vraag over het Collegiaal Brandweer Ondersteuningsteam (CBOT)? Neem contact op met de CBOT-coördinator uit je cluster, Martine Goldschmidt (06-50125168) of Daniëlle Aalders (06-31997264). Veel posten in onze regio hebben hun eigen CBOT'ters bij wie je ook altijd terecht kunt.  

Professionele hulpverlening
Soms is een schokkende gebeurtenis zo heftig, dat verwerkingsproblemen ontstaan die je dagelijkse leven verstoren. Het lukt je dan niet meer om te functioneren zoals je deed voor het incident. Het kan ook dat je onvoldoende herstelt ondanks collegiale ondersteuning. In deze gevallen is professionele hulp wenselijk om je weer veerkrachtig en gezond te krijgen. Je leidinggevende verwijst je dan door naar het Instituut voor Psychotrauma (IVP), onze samenwerkingspartner en expert bij het verwerken van schokkende gebeurtenissen.

Krijg je klachten die gekoppeld zijn aan een incident of loop je vast in de combinatie van werk en privé? Jij, je partner of je familie kan dan terecht bij het Landelijk Steunpunt Brandweer.

 

‘Het is belangrijk om de hulp goed te stroomlijnen én om de partners daarbij te betrekken.'

Praten helpt

Neem voor hulp en advies contact op met het Steunpunt Brandweer. Het steunpunt is zeven dagen per week van 08.00 - 24.00 uur bereikbaar via telefoonnummer: 0800-1288. Mailen kan ook: steunpuntbrandweer@de-basis.nl.

Delen